Член на набиращата сила германска националистическа партия получи доста критики в страната, след като се изказа не много ласкаво за футболния национал Джером Боатенг. Александър Гауланд заяви, че много негови съграждани не биха искали футболиста с ганайски корени за свой съсед.

Гауланд е член на висшето ръководство в „Алтернатива за Германия“, а думите му предизвикаха силна полемика. Пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ политикът заяви: „Много хора намират Боатенг за добър футболист. Те обаче не биха искали той да бъде техен съсед.“

Това не е първият път, когато мултиетническият характер на „бундестима“ води до публични противоречия. Роденият в Берлин Боатенг има на сметката си 57 двубоя за тима на германия и бе основна фигура при спечелването на Световното първенство през 2014 година. Известно е също така, че неговият брат – Кевин-Принс Боатенг играе за националния тим на Гана, а двамата дори се изправиха един срещу друг на Мондиала в Бразилия.

Коментарът на Гауланд бе разкритикуван остро от правосъдния министър на Германия Хайко Маас, който го счете за „неприемлив“. „Който говори по такъв начин, сваля своята маска и се разкрива, при това не само като лош съсед“, написа в „Туитър“ Маас.

На Евро 2016 Германия стартира в група С заедно с тимовете на Полша, Северна Ирландия и Украйна.