Отборът на Борусия Мьонхенгладбах сюрпризира неприятно Байерн Мюнхен на неговия „Алианц Арена“, след като си тръгна с 1:1 в мача от 32-ия кръг на Бундеслигата. Този резултат в комбинация с погрома на Борусия Дортмунд над Волфсбург с 5:1 не позволиха на баварците да спечелят трета поредна титла по ръководството на Хосеп Гуардиола. Разликата между „жълто-черните“ и Байерн вече е намалена до 5 точки, като Байерн има право на „втори дубъл“ след седмица при гостуването срещу Инголщад.

У дома в Мюнхен Байерн и феновете на стадиона вече бяха подготвили празненствата, които изглеждаха неизбежни с оглед началото на срещата. Още в 6-ата минута домакините откриха след центриране на Йосуа Кимих от ъглов удар. Младокът насочи подаването си към точката на дузпата, където Томас Мюлер отправи изстрел с глава, а Сердар Ташчъ точно пред противниковия вратар опита безуспешно да го отклони. Това заблуди Ян Зомер и така Мюлер записа своя 20-и шампионатен гол за сезона.

Мьонхенгладбах трудно се отърсваше от шока и в 15-ата минута Зомер направи чудесно спасяване след изстрел с глава на Мюлер. Постепенно гостите започнаха да действат по-настойчиво и с повече самочувствие. В 39-ата минута „черно-белите“ направиха добра атака, която Андре Хаан завърши с неточен удар над гредата.

Малко преди паузата Томас Мюлер изтърва две изгодни ситуации, които можеха да пратят двубоя в друга посока. Първо в 42-ата той засече идеално центриране на Кингсли Коман и шутира на сантиметри в аут покрай лявата греда. Три по-късно негов изстрел пък бе блокиран от защитник пред голлинията.

След паузата Борусия започна да търси своето в мача. В 56-ата Гранит Джака направи уникален рейд между играчите на Гуардиола, като с фалшиво замахване успя да заблуди дори и вратаря Мануел Нойер. Швейцарският национал обаче после стори по-трудното и стреля неточно покрай вратата.

Усилията на гостите се увенчаха с успех в 72-ата минута, когато хубава триходова комбинация премина през Ларс Щиндл, а той изведе по брилянтен начин Хаан сам срещу Нойер. За последния не беше трудно да намери мрежата и да смълчи трибуните – 1:1.

Съвсем логично до края Байерн иззе инициативата и пропусна няколко изгодни шанса. Хуан Бернат, Дъглас Коста и Томас Мюлер можеха да се разпишат при повече концентрация, но пък и Борусия можеше съвсем да вгорчи настроението на съперника си. В продължението Ларс Щиндл се озова на чудесна позиция за стрелба, преди техниката да му изневери и той да прати шута си покрай десния стълб.

В другия важен мач по отношение на титлата Волфсбург бе неузнаваем при визитата си на „Сигнал Идуна Парк“ и бе помлян от Дортмунд с 5:1. Още преди изминаването на първите 10 минути резултатът бе 2:0 в полза на домакините. В 7-ата минута Шинджи Кагава откри резултата след подаване на Хенрих Мхитарян, а две по-късно сам асистира на Адриан Рамос.

След паузата Марко Ройс направи 3:0 в 59-ата минута, а после дойдоха още два бързи гола за Борусия. И двата бяха дело на Пиер-Емерик Обамеянг, който се разписа в 77-ата и 78-ата минути.

Почетният гол за „вълците“ бе дело на Андре Шюрле 4 минути преди края.

Бундеслига, 32-и кръг, резултати от събота:

Байерн Мюнхен – Борусия Мьонхенгладбах 1:1

Дармщад – Айнтрахт Франкфурт 1:2

Борусия Дортмунд – Волфсбург 5:1

Хановер 96 – Шалке 04 1:3

Хофенхайм – Инголщад 2:1

Майнц 05 – Хамбургер ШФ 0:0

от 19,30 часа: Байер Леверкузен – Херта Берлин