Позицията „либеро“ отдавна е останала в историята на футбола. Тимовете изповядват най-често играта с четирима защитници, които са поставени в линия. На Световното първенство в Бразилия се практикува успешно и системата с трима централни бранители, които са подпомагани от „халф-бекове“. Спори се дали тази система е 3-5-2 или 5-3-2. 

Снощи сякаш и „либеро“ възкръсна. Модерният играч на тази позиция е висок 193 сантиметра, говори немски и носи вратарски ръкавици. Казва се Мануел Нойер и е собственост на Байерн Мюнхен. Националният вратар на Германия изуми всички с феноменалното си следене на играта. Скоростта, преценката и намесите му бяха знаменити. Алжир можеше да хвърли бомбата на шампионата, но вратарят на Байерн не позволи. 

По време на срещата с Алжир вратарят на Германия пробяга малко над 5.5 километра. За сравнение направилият страхотен мач Райс М`Боли навъртя по-малко от 3.5 километра. Единият залагаше на своя рефлекс, а другият предпочете да поиграе с крака.

Пасът на Мануел Нойер е изключителен. Ако играеше в А група, спокойно можеше да бъде използван и като разиграващ полузащитник.

Срещу Алжир Германия игра слабо за своите стандарти. Промъкна се към четвъртфиналите с трудности, но това се случва и с голяма част от останалите фаворити. Козът на немците сякаш е именно Мануел Нойер. Вратар от световна класа, който вече играе на два поста. Той пази своята врата, а се явява и трети централен защитник.

На Мондиала е пълно с качествени вратари. М`Боли спечели приза за играч на мача с немците, Очоа сътвори чудеса за Мексико, Белгия се кръсти в Тибо Куртоа, а Франция вярва безрезервно в Юго Лорис, Жулио Сезар пък измъкна домакините за ушите срещу Чили. От своя страна чилийците имаха изключителния Клаудио Браво.

Въпреки огромната конкуренция Нойер е най-завършеният вратар на това Световно първенство. На практика той е голямата звезда на Германия. Немците играят на ниска предавка, но това на този етап не е фатално. Йоаким Льов има едно съществено предимство пред останалите конкуренти. Германия играе с 11 полеви футболисти, но си има и вратар.

Преди години немците си имаха Бекенбауер, а сега вярват в „БекеНойер“.