Байерн Мюнхен не можа да пречупи Атлетико Мадрид в битката за място във финала на Шампионската лига. Макар да победиха у дома с 2:1, германците отпаднаха на крачка пред най-големия мач в европейския клубен футбол. Тимът на Диего Симеоне за пореден път стори нужното, за да преодолее пореден съперник, и след 1:0 в първата среща голът на чужд терен, който Антоан Гризман отбеляза, се оказа решаващ.

И Байерн, и Атлетико завършиха срещата с по един пропуск от бялата точка на сметката си. Томас Мюлер имаше шанс да направи 2:0 малко след откриващия гол на Чаби Алонсо, докато Мануел Нойер отрази изстрела от 11-те метра на Фернандо Торес в заключителните минути, когато резултатът вече бе оформен. При дузпата за "дюшекчиите" реферът Джунейт Чакър допусна много сериозна грешка, тъй като счете, че нарушението на Хави Мартинес срещу Торес е било върху границата на наказателното поле. Реално единоборството се случи на поне половин метър извън пеналта.

Първите минути в Мюнхен бяха доста кротки, като и двата отбора се задоволяваха с удари отдалеч. Испанците стояха доста уверено въпреки пресата на Байерн и бързо показаха, че ще разчитат на познатите си контраатаки. Така постепенно тимът на Гуардиола иззе инициативата и направи опит да покачи оборотите в действията си.

Първата чиста голова възможност за Байерн дойде в 20-ата минута, когато Джером Боатенг влезе по-дълбоко в половината на противника и метна изненадващо прецизен дълъг пас към Томас Мюлер отдясно. Мюлер получи между защитниците и вече в наказателното поле продължи вляво за Левандовски. От 5-6 метра и под остър ъгъл спрямо вратата полякът шутира ниско и силно, а Ян Облак изби.

Четири минути по-късно Рибери създаде суматоха с далечен изстрел. Французинът прати параболичен снаряд към вратата от над 30 метра, а странната траектория на топката не позволи на Облак да улови. Левандовски стигна първи до отскочилата топка и пробва добавка, ала словенският страж се хвърли в краката му и така го принуди да пропусне целта.

В 31-ата минута съвсем заслужено домакините откриха. Дейвид Алаба бе препънат от Хуанфран встрани от дъгата, а Чаби Алонсо стреля ниско покрай стената към вратарския ъгъл. Облак се хвърли натам, но по пътя топката се отклони от краката на Хосе Мария Хименес и промени посоката си – 1:0.

Само минутки по-късно Хименес се превърна в още по-голям виновник, след като фаулира Хави Мартинес и това доведе до дузпа за Байерн. Уругваецът задържа Хави Мартинес при битка за позиция и Джунейт Чакър посочи бялата точка. Оттам обаче Томас Мюлер не можа да реализира. Нападателят шутира полувисоко към десния ъгъл, а Облак реагира светкавично, за да боксира. Последва добавка от остър ъгъл на Чаби Алонсо, която вратарят също парира.

На почивката Диего Симеоне показа ясно намеренията си, като извади единият си опорен халф в лицето на Аугусто Фернандес и пусна в игра крилото Яник Ферейра-Караско. Буквално като от нищото Атлетико реагира на тактическата промяна и резултатът бе изравнен. Антоан Гризман свали дълго подаване с глава към Торес и се спусна напред, а испанецът с премерен пас го изведе между Дейвид Алаба и Хави Мартинес. Играчите на Байерн вдигнаха ръце за засада, но в това време Гризман се приближи до Нойер и с плътен шут в долния ляв ъгъл отбеляза за 1:1.

В един немалък период след попадението Байерн изглеждаше смутен и загуби ритъма в разиграванията си. Атлетико сякаш отказа да се възползва от това и пак се прибра плътно в отбрана, като почти не поглеждаше напред.

Естествено мюнхенци не се нуждаеха от много време, за да се окопитят. В 70-ата минута Видал и Левандовски комбинираха хубаво, като чилиеца копна топката за пробягващия между защитниците поляк. От 12-ина метра таранът пробва воле, в което не можа да вложи цялата си сила и Облак улови.

Словенецът обаче бе безпомощен в 74-ата, когато Байерн си върна водачеството. Дейвид Алаба центрира топката отляво към далечната греда, където Филипе Луис остана под нея, а Артуро Видал я върна към границата на наказателното поле. Оттам пред празната врата Левандовски протоколно я заби в мрежата за 2:1.

Седем минути преди края Атлетико изтърва златен шанс да реши всичко, макар и след груба грешка на съдията. Фернандо Торес се измъкна отляво и тръгна към наказателното поле, но преди да го е стигнал Хави Мартинес го посече с шпагат. Съдията по някаква причина реши, че нарушението е върху границата на пеналта и отсъди дузпа. Потърпевшият Торес обаче я изпълни по начин, сходен с този на Мюлер през първата част, а Нойер се хвърли вдясно и боксира.

Две минути преди края на редовното време друг рикошет можеше да се окаже щастлив за Байерн. Фернандо Торес изчисти не много добре центриране от корнер и това позволи на Алаба да стреля с воле от дъгата. Кълбото се удари у резервата Томас Партей и промени посоката си, но Ян Облак се разтегна максимално и изби.

В даденото 5-минутно продължение мадридчани се прибраха плътно в и пред наказателното си поле, а Байерн стигна само до два половинчати шанса, от които Коман и Левандовски не успяха да се възползват.

Така Атлетико Мадрид за пети път в своята история достигна финал в Шампионската лига, като утре ще стане ясно дали ще гледаме повторение на финала от 2014 година, когато "дюшекчиите" срещнаха градския съперник Реал.

БАЙЕРН – АТЛЕТИКО МАДРИД 2:1 (0:1 в първия мач)

1:0 Чаби Алонсо 31'

1:1 Антоан Гризман 54'

2:1 Роберт Левандовски 74'

БАЙЕРН (4-2-3-1): Мануел Нойер - Филип Лам /к/, Джером Боатенг, Хави Мартинес, Дейвид Алаба - Чаби Алонсо, Артуро Видал - Дълглас Коста, Томас Мюлер, Франк Рибери - Роберт Левандовски

треньор: Хосеп Гуардиола

АТЛЕТИКО (4-4-1-1): Ян Облак - Хуанфран, Диего Годин, Хосе Мария Хименес, Филипе Луис - Саул Нигес, Габи Фернандес/к/, Аугусто Фернандес (46' - Яник Ферейра-Караско), Коке (90+3' - Стефан Савич) - Антоан Гризман (82' - Томас Партей) - Фернандо Торес

треньор: Диего Симеоне

Стадион: "Алианц Арена" (Мюнхен)

Главен съдия: Джунейт Чакър (Турция)