Преди няколко седмици един млад българин стана част от Байерн Мюнхен. Името му е Петър Гайдаров, който ще води юношеската формация U17 на най-успешния германски футболен отбор. Договорът му влиза в сила от юли, а дотогава 29-годишният треньор има ангажименти с отбора на Нюрнберг до 17 години.

Сега едно младо и талантливо българско момче е готово да тръгне по пътя към голямата футболна сцена и също да стане част от баварския гранд. Става дума за 18-годишния Алекзандър-Борис Синабов. Роденият през 2003 година в Русе талант се подвизава на поста централен нападател. Той замнава за Германия на 14-годишна възраст, като е бил част от три местни отбора, последният от които, Дайзенхофен, като още през първия си полусезон реализира 30 попадения. Талантът му е забелязан веднага и е повикан при по-големите в тима, като още в първия си мач реализира хеттрик.

Преди шест години той е награден лично от седемкратния носител на приза Футболист №1 на България Димитър Бербатов за второ място във фyтболен тypниp за деца до 12-годишна възpаcт.

Алекзандър-Борис Синабов

По-рано тази година германският шампион Байерн Мюнхен организира голям футболен проект, насочен към изгряващите таланти във футбола, като именно Алекзандър-Борис е впечатлил треньорите на „баварците“.

Проектът, който носи името „Световният отбор на Байерн“, иска да покаже пред света бъдещи звезди на световния футбол. Общо 654 играчи от 64 държави са демонстрирали своите умения в над 1200 кратки видеоклипа, като по този начин кандидатстват за едно от 15-те места в отбора.

Лично бившият капитан и легенда на Байерн Клаус Аугенталер и знаменитият бразилски футболист Джоване Елбер са част от екипа, които са инспектирали кандидатите.  Фокусът на проекта е поставен върху сплотяване на колектива и културен обмен в допълнение към спортните аспекти. „Световният отбор на Байерн“ ще завърши с тренировъчен лагер в Мюнхен за всички избрани таланти. Там младите футболисти ще имат шанса да опознаят още по-добре баварския клуб и ще вземат участие в демонстративен двубой срещу отбора на Байерн до 19 години.

Алекзандър-Борис е научил прекрасната новина, че е сред избраниците в проекта, навръх Деня на славянската писменост - 24 май. Той има и по-малък брат, който също се занимава с футбол и е част от юношеските формации на Аугсбург.

Алекзандър-Борис Синабов

Родният талант вече е и български национал, след като дебютира за отбора до 19 години по време на подготвителния лагер на „лъвчетата“ в Турция през месец февруари тази година.

Алекзандър-Борис несъмнено показва от ранна възраст своя потенциал и със сигурност е момче, на което трябва да се обърне по-голямо внимание. Още повече, че той има невероятния шанс да стане вторият българин след Емил Костадинов, който е част от най-големия германски футболен клуб.