Броени дни преди първия етап от квалификациите за европейското първенство по футзал националният селекционер Делян Койчев даде специално интервю пред Gong.bg. Наставникът сподели очакванията си за групата, противопоставяща ни на Австрия, Израел и Сан Марино, като изрази оптимизъм за продължаване в следващата фаза.

- Г-н Койчев, предстоят ви мачове от европейските квалификации с Австрия, Сан Марино и Израел. Успяхте ли да разузнаете предстоящите опоненти?

-Да, разузнаваме ги. Вече се подготвяме за първия мач срещу Австрия, защото след това ще гледаме другите съперници там на живо и ще имаме по-прясна информация за тях и ще може да преценим как и какво да правим срещу другите съперници. Но в момента сме се съсредоточили само за подготовка срещу отбора на Австрия.

-Ще проведете малко по-късно днес заключителна тренировка на българска земя с Вашия отбор. Какви са Вашите наблюдения? Готови ли са момчетата за това предизвикателство, особено предвид това, да напомним, че близо две години нямаше национален отбор?

-Да, две години нямаше национален отбор. За съжаление не успяхме да направим нито една контрола. Каквото тук сме работили, това ще е. Надявам се да сме подготвени и най-малкото разчитаме на момчетата, които тренират, че физически са добре. Затова поне съм сигурен, че сме подготвени. Лошото е, че имаме малко кадрови проблеми. Пламен Стойков от Варна се контузи една седмица преди лагера, а той е основна фигура и много важна фигура в отбора и трябваше да го заместим с друго момче.

-Какво Ви направи впечатление в рамките на подготовката? Подготвени ли са играчите за Вашите тактически разбирания и за това, което предстои в мачовете срещу Австрия и другите тимове?

-Да, надявам се, че са готови, подготвени. Тук работим и по теория, и по тактика, но главно ще разчитам на техния опит и техните качества, придобити с годините. Повечето от момчетата са над 30 години и имат доста опит - в Шампионска лига са играли, в националния отбор са играли някои от повече от 10 години дори.

-Първите две места в групата дават право на участие в следващия кръг. Запознавайки се все повече с възможностите на вашите състезатели - има ли във Вас повече оптимизъм и да създаваме ли очаквания в хората за това, че имаме реални шансове, за да се класираме в топ 2?

-Ще ми се да кажа, че сме готови и че имаме шансове, но в крайна сметка не сме имали контроли, не сме имали подготовки, а другите отбори се подготвят. Доколкото знам, Израел от 20 дни им е подготовката преди тези квалификации. Австрия също са играли контроли, също са физически подготвени много добре. Не знам, не мога да преценя в момента какви са шансовете, но силно се надявам, че нашите опит и знания ще надделеят.

-Имахте възможност в рамките на тези последни подготвителни седмици да работите и с най добрите млади играчи по футзал в България. Какви са Вашите впечатления от тези специално организирани тренировки за тези състезатели?

-Да, това е една моя гордост, че събрах, така да се каже, младежки национален отбор. Има много качествени момчета, има много амбициозни. Разбира се, те не са чак толкова млади, колкото ми се иска на мен и колкото трябва да са, но все пак има качествени и ако тренират, ако се учат, ако придобиват знания, биха били основата и гръбнака на националния отбор след време, защото това е голям проблем в България с играчите, които имат знания, имат опит във футзал. За пример ще дам във Финландия, където има 27 000 регистрирани играчи по футзал, а в България има 125. Просто разликата е гигантска.

-Тя е съвсем друга темата, но може би недостигат и треньорите, които да ги запознаят с това нещо?

-Да, и това е голям проблем, но се борим тук чрез помощ от футболната федерация да се направи треньорски семинар или курс по футзал, за да има повече треньори и повече хора, които имат знания да тренират, да обучават отбори.