Селекционерът на женския национален отбор по футбол Силвия Радойска изрази задоволство от победата над Казахстан с 1:0 в първата европейска квалификация. Симона Петкова в края на първото полувреме донесе успеха с точния си изстрел.

В група С4 предстои домакинство на Армения на 9-и април, а през юни програмата предлага два мача с Румъния. Квалификациите се играят във формат Лига на Нациите, като победителят в група С4 се изкачва едно ниво нагоре за следващото издание, а също така продължава във втория кръг на пресявките за място на Евро 2025 в Швейцария. Pумънките вече дадоха заявка, че ще бъдат основен съперник на България за 1-то място с категоричната си победа с 5:0 над Армения днес.

"Очаква ни много тежко пътуване към България с голям престой на летището в Истанбул, така че ще се приберем в София много късно. Надявам се, че това няма да се отрази на възстановяването за втория мач. Най-хубавото и положителното е добирят резултат, победата и добрия старт на европейските квалификации, което беше изключително важно за мене, за целия щаб и най-много за момичетата. Надявам се така да добият повече увереност, самочувствие за следващите срещи, които предстоят – тази с Армения в София и лятото двата с Румъния", започна Радойска в интервю за БТА. 

"Мачът в Казахстан беше много динамичен, но през по-голямата част нашият отбор владееше инициатиата, търсеше победата през цялото време. Смятам, че бяхме по-настоятелни през всичките 90 минути и добавено време. Ние бяхме отборът, който играеше футбол и опитвахме чрез чисто футболни ситуации да създаваме положения и да бележим по този начин. Имахме проблем с последното подаване в противниковата половина и заради това не вкарахме по-рано гол. Иначе ситуации не липсваха", описа развоя на събитията българската треньорка.

Няколко минути преди да падне единствения гол, нашите момичета получиха дузпа. Ивана Найденова, която е регулярен изпълнител и обикновено бележи, този път не успя да порази целта. Селекционерът на България обаче е още по-доволна, защото това не прекършило устрема на отбора, а увеличило желанието им за победа.

"Отборът на Казахстан се опитваше да руши играта и да разчита на дълги, изритани топки. Тука обаче искам да похваля момичетата, че спечелихме единоборствата. Това е компонент, в който понякога отстъпваме, но днес се справихме и с това. Изпуснахме да отбележим и дузпа, както и още едно положение, непосредствено преди гола. Все пак това е първи пропуск за Ивана Найденова от бялата точка. Но смятам това не се отрази на отбора – даже напротив. Нашите момичета продължиха да атакуват още по-мотивирано и така стигнахме до гола и до победата, която заслужавахме. Така че съм изключително радостна и доволна, както от победата, но не по-малко и от себераздаването. И съм щастлива. Това беше наистина важен мач за всички нас. Надавям се, че този мач ще ни донесе по-голямо самочувствие, което трябва да го имаме", завърши селекционерът на България.