Отборът на Бразилия победи с 1:0 Англия на митичния „Уембли“ в приятелски мач. Единственото попадение реализира в 80-ата минута детето-чудо на Селесао Ендрик, който едва на 17 години загатна за голямото бъдеще, което го очаква. Влязъл като резерва, звездата на Палмейрас вкара първия си гол за Бразилия в едва третия си мач при мъжете.  

Новият селекционер Дорвиал Жуниор също започна начело на тима с успех.

Част от големите звезди на двата тима липсваха, но за сметка на това много дебютанти намериха място на терена в течение на срещата.

17-годишният Ендрик постави рекорд на „Уембли“

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт даде шанс за дебют на Антъни Гордън от Нюкасъл от самото начало, докато Езри Конса и Коби Мейну изиграха първите си минути за тима, влизайки като резерви. 

Gulliver/GettyImages
28 снимки

Домакините започнаха по-активно срещата, въпреки това първият удар в очертанията бе в полза на бразилците, след като в 9-ата минута Родриго стреля, но Джордън Пикфорд улови. 

В 12-ата минута Бразилия оформи бърза контраатака. Рафиня отправи диагонален удар към вратата, но ударът му беше блокиран от Кайл Уокър.

В 20-ата минута Гарет Саутгейт направи принудителна смяна, след като на мястото на капитана Кайл Уокър влезе дебютантът Езри Конса.

Само 120 секунди след това Деклан Райс се хвана невярващо за главата, след като пропусна добра възможност. Той стреля отблизо, но ударът му беше париран от Данило. 

Бразилците бяха много близо до попадение. В 35-ата минута гостите уцелиха гредата. След многоходова и бърза атака, Лукас Пакета засече къс пас точно на границата на наказателното поле и стреля, но топката срещна левия стълб. 

В 43-ата минута Хари Магуайър изправи на нокти феновете на Трите лъва. Защитникът допусна грешка пред вратата си, опитвайки да върне към стража, но притиснат от Рафиня изпусна топката, бразилецът стреля, но ударът мина встрани от вратата на Англия, благодарение и на намесата на Джордан Пикфорд.

След почивката отново Англия опита натиск, но той не доведе до търсения резултат. Вратарят на Бразилия Бенто отрази удар на Антъни Гордън отблизо в 50-ата минута.

В 63-ата минута бразилците отново създадоха чудесна възможност. Лукас Пакета получи топката, стреля по диагонал без да се бави, но ударът му мина на сантиметри покрай левия стълб.

В 70-ата минута Конър Галахър падна в наказателното поле и поиска дузпа, но главният рефер бе категоричен, че съприкосновението с Лукас Бералдо не е било достатъчно.

Направените смени в заключителните 20 минути понакъсаха иначе динамичната игра. От това се възползва чудесно тимът на гостите.

17-годишният талант Ендрик, който току-що се появи на терена, откри резултата в 80-ата минута. Винисиус получи топката зад защитата на Англия, докато тичаше към вратата, изпревари Хари Магуайър. Играчът на Реал стреля, Джордан Пикфорд отрази удара му, при добавката детето-чудо на Палмейрас се разписа за Бразилия. Ситуацията беше проверена с ВАР заради съмнения за засада, но след разчертаването се видя, че такава няма.

В продължението на мача Ендрик можеше да вкара и втори гол, но вратарят на Англия все пак опази мрежата си.

Нападателят на Палмейрас вече има договор с Реал Мадрид от декември 2022 г., но не може да се присъедини към новия си отбор в Испания, докато не навърши 18 години през лятото.

Стартови състави:

Англия (4-2-3-1): 1. Пикфорд; 2. Уокър, 5. Стоунс, 6. Магуайър, 3. Чилуел; 4. Райс, 8. Галахър; 7. Фодън, 10. Белингам, 11. Гордън; 9. Уоткинс

Треньор: Гарет Саутгейт

Бразилия (4-3-3): 1. Бенто; 2. Данило, 14. Бруно, 25. Бералдо, 6. Уендъл; 15. Гомес, 5. Гимараеш, 8. Пакета; 11. Рафиня, 7. Винисиус, 10. Родриго

Треньор: Дорвиал Жуниор