Футболните шампиони на Германия и на САЩ - Байерн Мюнхен и Лос Анджелис, ще си сътрудничат в развитието на млади таланти, съобщиха от  двата клуба.
 
"Целта е да се развиват играчите на по-млада възраст в сътрудничество с партньорски клубове, за техните собствени отбори и за професионалния футбол", се казва в изявление на Байерн.
 
Съвместното дружество, което носи името Red&Gold Football е базирано в Мюнхен, като всеки клуб притежава 50 процента от акциите.
 
"Гледаме на това партньорство като възможност за укрепване позициите на Байерн в конкуренцията на най-добрите клубове в Европа и в Бундеслигата. Фактът, че Световното първенство през 2026 година ще се проведе в САЩ, Мексико и Канада, а ние вече имаме офис в Ню Йорк, прави Лос Анджелис още по-привлекателен. Очаквам качествени млади таланти в Мейджър Лийг Сокър, което ще има положително въздействие върху нашето партньорство", каза изпълнителният директор на Байерн Оливер Кан за ДПА.

Байерн е най-успешният клуб в Германия с 32 титли, 20 купи на страната и шест трофея в Шампионската лига. Те откриха първия си офис в чужбина през 2014 година в Ню Йорк за пазара в Северна Америка, последван от Шанхай през 2017-а за пазара в Китай и от Банкок през 2022-а за пазара в Югоизточна Азия.

ФК Лос Анджелис беше основан през 2014 година, присъединиха се към МЛС през 2018-а и спечелиха титлата за първи път през 2022 година.
 
"Партньорство от такъв мащаб е следващата стъпка в нашата еволюция като клуб. То ще предостави на играчите в Академията ни възможността да развиват потенциала си и да извървят пътя си до първия отбор", каза съпрезидентът и генерален мениджър на американския тим Джон Торингтън.