Отборът на Байерн Мюнхен се класира за финал на световното клубно първенство, което се провежда в Катар в момента. Баварският гранд се справи на полуфинала срещу африканския шампион Ал Ахли, побеждавайки с 2:0.

И двата гола за успеха реализира Футболист номер 1 на ФИФА за 2020 година – Роберт Левандовски. Полската „голова машина” вкара по един в двете полувремена на стадион „Ахмед бин Али”.

Двубоят се игра пред публика – на стадиона бяха допуснати 30% от капацитета на съоръжението, което позволи на трибуните да присъстват 12 000 души. Символичните домакините се радваха на сериозна подкрепа, но това не им помогна за крайната цел.

На финала Байерн Мюнхен ще срещне тима на мексиканския Тигрес. Сблъсъкът за трофея е в четвъртък от 20 часа българско време.

БТА & Gulliver/GettyImages
35 снимки

Първите десетина минути от мача преминаха изцяло под диктовката на европейския гранд. Футболистите на Байерн окупираха сериозно половината на своя противник, който предимно се отбраняваше. Въпреки това обаче, германският тим стигна до само един удар към вратата на Ал Ахли. В 8-ата минута Серж Гнабри имаше възможност да стреля с глава след центриране на Павар, но прати топката над вратата.

В 16-ата минута бранителят на Ал Ахли Ашраф направи кошмарна грешка, предоставяйки топката на включилия се в атака Кингсли Коман, който обаче бе изненадан и не успя да отиграе. В крайна сметка Байерн стигна до корнер, след който Мюлер стреля с глава, но в ръцете на вратаря.

Натискът на Байерн все пак даде резултат в 18-ата минута, когато Футболист номер 1 на ФИФА за 2020 година – Роберт Левандовски откри резултата. Коман центрира остро отдясно успоредно на голлинията, топката попадна в Гнабри,който веднага намери Левандовски на осем метра пред вратата, а полския таран нямаше как да сгреши.

Последваха нови два удара към вратата на египетския тим, като автори на двата бе Марк Рока. Стражът Ел Шенави обаче този път оцеля.

Проблемите за символичните домакините станаха още по-сериозни в 28-ата минута, когато те трябваше да извършат принудителна смяна. Али Маалул получи травма бе бедрото и не успя да продължи срещата. На негово място се появи Ясер Ибрахим.

Серж Гнабри също имаше много добър шанс да се разпише след далечен удар, но след лек рикошет изстрелът загуби от своята сила и не представляваше трудност за египетския страж.

В края на първата част Байерн можеше да удвои преднината си, но късметът покри египетските футболисти. След остро центриране от фал от страна на Йосуа Кимих, вратарят на Ал Ахли не игра по най-добрия начин и изби топката около точката на  дузпата. За негово щастие обаче там нямаше футболист на Байерн, който да нанесе точен удар.

Втората част определено започна по-добре за Ал Ахли. Египетския шампион взе инициативата и изнесе играта си в предни позиции и принуди германския си съперник да се защитава. Въпреки териториалното предимство обаче, африканците трудно стигаха до някакви опасности пред Мануел Нойер.

Постепенно футболистите на Ханзи Флик изравниха играта, но също изпитваха трудности с организирането на опасни атаки към противниковата врата. Четвърт час преди края на редовното време баварците стигнаха до свободен удар на границата на наказателното поле отляво. Коман и Йосуа Кимих пробваха заучено изпълнение, но не сполучиха и не успяха да стрелят към вратата.

Постепенно футболистите на Ханзи Флик изравниха играта, но също изпитваха трудности с организирането на опасни атаки към противниковата врата. Четвърт час преди края на редовното време баварците стигнаха до свободен удар на границата на наказателното поле отляво. Коман и Йосуа Кимих пробваха заучено изпълнение, но не сполучиха и не успяха да стрелят към вратата.

20:00 АЛ АХЛИ – БАЙЕРН 0:2

0:1 Левандовски 18', 0:1 Левандовски 85'

Ал Ахли (4-2-3-1): Ел Шенави – Хани, Бенун, Айман, Маалул – Ел Сулиа, Хамди – ЕлШахаат, Афша, Тахер – Караба

Байерн (4-2-3-1): Нойер – Павар, Боатенг, Алаба, Дейвис – Кимих, Рока – Гнабри, Мюлер, Коман - Левандовски