От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

1. ХАРЕСА ЛИ ТИ ФУТБОЛЪТ ПО СВЕТА ПРЕЗ 2010 ГОДИНА?

По-скоро да. Със сигурност годината ни предложи доста емоции на футболния терен, като най-вече ще се запомни с требъла на Интер и Моуриньо и световната титла на Испания. Нивото в Шампионската лига, както и в Лига Европа продължава да е много високо и станахме свидетели на страхотни мачове. Водещите първенства в Европа ни предложиха интересни битки за шампионските титли, а есенният дял ни показа, че силите между отборите все повече се изравняват и всеки може да победи всеки. Като че ли, нивото на футбола и извън Европа се покачва, а най-пресният пример за това бе достигането на финал на Светвното клубно първенство от конгоанския Мазембе. Все пак, в мен остава горчилка от Световното първенство в ЮАР, от което очаквах много повече.

2. КАК БИ ОЦЕНИЛ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО В ЮАР?

Както казах, очаквах много повече от него. Бих го оценил като най-слабия Мондиал, който съм гледал. Почти всички големи отбори разочароваха с играта си и отпаднаха рано-рано. Италия, Франция, Англия и южноамериканските страшилища Аржентина и Бразилия бяха бледи сенки на себе си и не оправдаха големите очаквания. Единствените отбори, които ще се запомнят с играта си в ЮАР бяха Германия и Испания. Уругвай и Гана също заслужават добри думи. Иначе, южноафриканците със сигурност надминаха очакванията ми относно организацията на турнира.

3. ЗАЩО СПОРЕД ТЕБ БУНДЕСТИМЪТ ПАК НЕ УСПЯ ДА СПЕЧЕЛИ?

Ако трябва да бъда честен, очакванията ми за представянето на Германия бяха дори по-ниски. Вярно, че Германия винаги се бори за титлата, но от последната минаха цели 20 години, а отборът в ЮАР бе съставен от млади футболисти, за които това бе първото голямо първенство. Нормално беше да не издържат до края, но пък победите над Англия и Аржентина със сигурност остават в историята. Испания обаче все още е с поне класа над Бундестима и това се показа в полуфинала. Със сигурност Бундестимът има голям потенциал и в близките години е крайно време да спечели голям турнир.

4. ПОДКРЕПЯШ ЛИ МНЕНИЕТО НАПОСЛЕДЪК, ЧЕ БУНДЕСЛИГАТА ИЗПРЕВАРВА ПРЕМИЪРШИП ПО КАЧЕСТВО?

Определено да. За хората, които ще се присмеят на това мое мнение, бих казал да погледат малко мачове от Бундеслигата, а да не говорят наизуст. Факт е, че в момента в Германия се играе най-нападателния и зрелищен футбол, неслучайно това е единственото от водещите първенства, което бележи прираст на зрителския интерес всеки сезон. Отборите са с много изравнени сили и няма от така наречените сигурни мачове за грандовете – само погледнете кои отбори са на първите четири места и къде се намират отбори като Хамбургер, Шалке, Вердер и Щутгарт. Това в Англия няма как да се случи, да не говорим за Испания и Италия.

5. ЗАЩО ЛЮБИМИЯТ ТИ БАЙЕРН ИГРАЕ ДОБРЕ В ЕВРОПА И ЗЛЕ В ПЪРВЕНСТВОТО?

Чак добре…групата в Шампионската лига бе доста слаба, победите над Клуж и Базел бяха задължителни с оглед разликата в класите, а въпреки това Байерн имаше доста късмет да спечели във всички тези мачове. Рома също бе в слаба форма в мачовете с баварците. Тоест не съм доволен и от представянето в Шампионската лига, може би у мен остана горчилка заради обрата от 2:0 до 2:3 в Рим, на който имах нещастието да присъствам. Но е истина, че има известна разлика в мотивацията на отбора в Шампионската лига и в първенството. Обяснявам си го с жаждата за успех на европейската сцена, където Байерн няма трофей от 2001-а. В Германия пък почти всяка година отборът става шампион.

6. ПОДКРЕПЯШ ЛИ ИЗБОРА НА КАТАР ЗА ДОМАКИН НА МОНДИАЛ 2022 И КАК БИ КОМЕНТИРАЛ НАМЕЦИТЕ ЗА КОРУПЦИЯ СРЕД ЧЛЕНОВЕТЕ НА ИЗПЪЛКОМА НА ФИФА?

И да не го подкрепям, голямо значение вече няма. Очаквах подобно решение, тъй като в днешно време всичко опира до пари, а шейховете имат доста. Футуристичните проекти за стадиони определено ме впечатлиха и с ресурсите, с които разполагат, със сигурност ще организират запомнящо се първенство. Дано само високите температури не са проблем, но до тогава има доста време, пък и има кой да го мисли. Колкото до намеците за корупция – всеки може да си говори всичко, но без доказателства не казва нищо. Определено обаче има нещо нередно, особено с кандидатурата на Англия, която бе може би най-добрата, а получи едва два гласа…Все пак си мисля, че истината ще остане загадка.

7. ИНТЕРЕСНО ЛИ ТИ Е БЪЛГАРСКОТО ПЪРВЕНСТВО?

Нали си е наше, няма как да не ми е интересно. Като че ли има изравняване на силите, вече грандовете не могат да бъдат сигурни в победите си, има 6-7 отбора, които са на почти еднакво ниво, което прави мачовете по-интригуващи. Причината обаче не е подобряване на нивото. Качеството е много слабо и не виждам светло бъдеще. Единственото решение за мен е намаляване на отборите в А група, с което ще имаме и много по-силна Б група.

8. КАК СЕ ПРЕДСТАВИ НАЦИОНАЛНИЯТ ТИМ ПРЕЗ ГОДИНАТА?

Само една победа за цяла година – мисля, че това говори красноречиво за представянето на националите. Вървим все по-надолу и лошото е, че не се вижда перспектива, като гледаме представянето на тези, които идват отдолу. Имам чувството, че хората вече не се и ядосват толкова на отбора, а по-скоро изпитват някаква апатия към него, което е още по-лошо.

9. КАТО ФЕН НА НЕМСКОТО ВЪВ ФУТБОЛА, КАК ЩЕ КОМЕНТИРАШ НАЗНАЧЕНИЕТО НА ЛОТАР МАТЕУС?

Определено съм доволен от неговото назначение. Матеус е типичен представител на немската школа и въпреки че няма много успехи като треньор, мисля, че може да даде много на националния отбор. Не трябва обаче да очакваме някакви чудеса от него, тъй като треньорът не играе на терена, а изборът на Матеус за тези, които трябва да са на терена, не е особено богат.

10. ЩЕ УСПЕЕШ ЛИ ДА ЗАЩИТИШ ПРЕЗ ИДНАТА ГОДИНА АНОНСИРАНИЯТ В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО ПРЯКОР „БЕЛИЯТ ДЕМБЕЛЕ”, ДОШЪЛ СЛЕД НЯКОЛКО ТВОИ ПОПАДЕНИЯ В МЕДИЙНАТА ФУТБОЛНА ЛИГА С ЕКИПА НА ГОНГ?

Подобни сравнения могат само да ме ласкаят, но нямам намерение да защитавам прякори. Аз съм си аз, Дембеле си е Дембеле, аз имам свой стил на игра и не се опитвам да подражавам на никого на терена. Мога обаче да обещая, че през новата година ще продължавам да давам всичко от себе си за отбора на терена и извън него. Може би тук е и момента да успокоя милионите фенове на „черните пантери”, че подписах нов договор и оставам в отбора, въпреки сериозния интерес от страна на „Kicker”, „Bild”, „Sky sports” и „France Football”. Ключова за решението ми се оказа специалната клауза в договора, според която всяка седмица ще получавам по едно печено прасенце. Освен това ще имам личен шофьор, за да не ми се налага да шофирам в нетрезво състояние, което ще се случва често, поради факта, че през 2011-а нашият отбор ще печели повече и ще вдига по-големи купи.