Капитанът на Байерн Мюнхен Филип Лам е разочарован от установените методи за определяне на най-добрия футболист за годината. Според него, сега побеждават тези, които най-често се появяват на телевизионните екрани.

"Може би следващата година кандидатите ще се избират чрез Фейсбук? Резултатът сигурно ще бъде същият. Тримата най-популярни играчи във Фейсбук - това са Роналдо със 108 млн. последователи, Меси с 81 млн. и Неймар с 54 млн. Първо искам да кажа, че и тримата са фантастични футболисти. Въпроси за тяхното включване във финалната тройка не съществуват. Но искам да задам други въпроси - какво представлява по себе си гласуването за най-добър играч в света“, коментира Филип Лам.

„Очевидно е, че хората избират футболисти, които са се представили най-добре през календарната година. Тоест наградата е отражение на представянето на терена и спечелените награди с отбора. В такъв формат няма нищо лошо. Логично е най-добрият да е този, който играе на международната сцена и води борба в големите клубни турнири. Впрочем, когато гласуват капитаните и треньорите на националните отбори, както и журналистите от 209 страни, убеден съм, че вземат това под внимание. Тази процедура ми е позната. В хода на сезона получаваш писмо с молба да посочиш три имена от списъка с кандидати. А после всичко се свежда до очевидния избор, същото гласуване чрез Фейсбук“, добави Лам.

„Отново опираме до това, че на върха се оказват играчи, имената на които непрекъснато се споменават, когато са на терена и извън него. "Златната топка" се превърна в награда за най-добрия нападател в света. Това не е моя ревност като защитник, а статистически доказан факт. Канаваро е единственият защитник, който е печелил приза. Незабравимият Лотар Матеус получи наградата като полузащитник през 1991 г., а след него тя бе дадена на Зидан, но после настъпи цифровата ера. Кан и Нойер стигаха до подиума, но нито един вратар от времето на Яшин не получи приза. Реално за "Златната топка" претендират единствено играчи, бележещи голове.“

„Разбира се, моментът, когато топката влиза в мрежата пленява децата, играещи футбол и ги мотивира да започнат професионална кариера. На нашия спорт са нужни нападатели, голеадори, герои... Футболът обаче е колективна работа, сплотеност, отбрана, пасове, себераздаване. Смятам, че ФИФА не бива да раздава награди само на тези, които пресата превъзнася“, каза още футболистът на Байерн.

„Възможно е вместо един индивидуален приз в нашия отборен вид спорт да се присъждат четири награди - за най-добър вратар, защитник, халф и нападател. Не бива да се назовава само един играч, който е най-добър от всички. Меси е заслужен победител в номинацията "най-добър нападател на годината" и го поздравявам", обяви Филип Лам. /БГНЕС