Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен в пълна степен, че и повече, оправдаха очакванията за супер двубой помежду им в 11-ия кръг на Бундеслигата. "Жълто-черните" домакини на два пъти изоставаха в резултата след голове на своя бивш футболист Роберт Левандолски само и само за да триумфират сладко с 3:2. По този начин Борусия защити първото си място във временното класиране, а разликата пред движещия на 3-о място Байерн набъбна до 7 пункта. 

Съставът на Люсиен Фавр за пореден път доказа, че е способен да се мобилизира в най-трудните мигове и след едно доминантно първо полувреме за баварците, головете на Марко Ройс (2) и Пако Алкасер хвърлиха в екстаз феновете на отбора. Победа, изкована с толкова характер, едва ли остава съмнение в шампионските аспирации на Дортмунд, докато при Байерн отново има поводи да се говори за криза (след 1:1 срещу Фрайбург в предишния кръг).

На „Сигнал Идуна Парк” нямаше място за предпазливост, а съперниците се хвърлиха през глава в сблъсъка. Байерн определено имаше игрови превес през почти цялото първо полувреме, макар и първата чиста възможност да се разкри пред Марко Ройс в 10-ата минута. Капитанът на „пчеличките” нанесе много силен шут, който принуди Мануел Нойер да боксира над гредата в корнер.

Ветеранът Франк Рибери, който изненадващо за мнозина бе предпочетен за титуляр пред Хамес Родригес, беше много близо да откри резултата в 17-ата минута, когато засече много добро центриране на Йосуа Кимих и сантиметри го разделиха от това да порази целта.

Логичното се случи в 26-ата минута. Серж Гнабри не бе затворен по най-добрия начин отдясно по атаката и центрира в зоната пред границата на вратарското поле. Левандовски се бе вклинил между централните бранители и изскочи съвсем сам срещу Марвин Хиц – 0:1.

В 33-ата Рибери изпусна да прати противника в нокдаун, след като почти упор стреля с глава към вратата и само намесата на Хиц предотврати гола.

След почивката домакините излязоха тотално преобразени, а Люсиен Фавр вля свежа кръв в халфовата си линия, като замени Юлиан Вайгл с Махмуд Дахуд. Само три минути след началото на второто полувреме домакините получиха дузпа, след като Марко Ройс бе изведен очи в очи с Нойер, опита да го премине, а вратарят го повали. Лидерът на „жълто-черните” беше безгрешен от бялата точка за 1:1.

Радостта на Борусия скоро се оказа полята със студен душ. В 53-ата минута Кимих комбинира с Томас Мюлер отдясно, който с пас по тревата намери Гнабри в наказателното поле. Бившият играч на Арсенал технично с  пета върна към спусналия се по аутлинията Кимих. Засадата тук нямаше заради намиращия се зад аутлинията Мануел Аканджи, а в сетния миг десният бек на Байерн копна над вратаря към дебнещия на 2-3 метра пред голлинията Левандовски – 1:2.

Оттук нататък пред вратата на Байерн стана страшно, а почти всички от бранителите на гостите допуснаха фрапантни грешки. В 59-ата минута Хумелс направи пореден подарък, като не успя да укроти един пас. Джейдън Санчо го притисна, отне топката и пробяга половината терен. Младокът нахлу в пеналта и на ръба на силите си финтира Нойер. Топката му избяга твърде вдясно, затова последва пас към застаналия пред незащитената врата Пако Алкасер. Испанецът обаче реши да лъже Никлас Зюле, който го обезоръжи с вещ шпагат.

 Две по-късно Байерн за миг помисли, че е стигнал до трети гол, отново дело на Левандовски. Попадението правилно беше отменено заради засада, каквато имаше при паса на Рибери, който изведе полския таран сам срещу Хиц.

В 65-ата минута Ашраф Хакими открадна кълбото в близост до противниковото наказателно поле и намери Ройс с чуден пас по тревата. От 9-10 метра нападателят стреля шокиращо покрай лявата греда.

Само две по-късно той се реваншира напълно, като засече по блестящ начин ниско центриране на Лукас Пишчек отдясно. Диагоналният му удар от около 12-ина метра не остави никакви шансове на Нойер – 2:2.

Четвърт час преди края  дойде и ключовата контраатака. Рибери загуби топката отляво, а Санчо веднага я придвижи към Ройс, който пък комбинира с Аксел Витсел. Последният, притиснат до тъчлинията, даде изключителен диагонален пас, а опитът на Жером Боатенг да остави Алкасер в засада не сработи. Бившият играч на Барселона имаше цялото време на света да нахлуе в наказателното поле и елегантно да копне встрани от Нойер – 3:2.

Отборът на Байерн не показа почти никакви аргументи в атака след този гол, а Борусия продължи да бъде по-активният тим. Чак в 5-минутното продължение на срещата Байерн показа нещо по-интересно, като Кимих получи от Рибери отдясно и центрира по трева, към Левандовски. Полякът технично с пета отбеляза покрай Хиц, но моментално беше попарен от съдиите със засада. И тук решението на страничният арбитър беше изключително точно.

В класирането Борусия води вече с 27 точки, като има 4 аванс пред втория Борусия Мьонхенгладбах, който по-рано днес победи Вердер Бремен с 3:1. Байерн остава 3-и с 20 пункта, като още утре може да се окаже изместен от там, стига РБ Лайпциг да спечели домакинството си срещу Байер Леверкузен.