Байерн Мюнхен завърши сезона в Първа Бундеслига по шампионски, след като спечели с 4:1 домакинството си на Фрайбург от последния 34-ти кръг на германското първенство. Това бе последният двубой в кариерата на Филип Лам и Чаби Алонсо.

Байерн започна активно срещата и в 4-та минута Кинглис Коман стреля опасно с глава, но не успя да намери очертанията на вратата.

Байерн поведе в 4-та минута, когато Чаби Алонсо подаде към Ариен Робен, който отправи диагонален удар и изпрати топката в долния десен ъгъл на вратата на Александър Шволов.

Томас Мюлер направи отличен пробив в 12-та минута и изскочи сам срещу Шволов, който направи блестящо спасяване и отрази удара на нападателя на Байерн.

Попадение на Роберт Левандовски не бе зачетено в 18-та минута заради засада.

Артуро Видал се опита да изненада Шволов с далечен удар, но топката премина встрани от десния стълб на вратата на Фрайбург.

Фрайбург изпусна отлична възможност да изравни резултата в 27-та минута, когато Майк Франц стреля с глава, а Том Щарке успя да отклони топката и тя срещна напречната греда.

Винченцо Грифо бе близо до това да се разпише в 36-та минута, но Щарке отново се намеси решаващо и спаси.

Пред Роберт Левандовски се откри много добра възможност в 47-та минута, но ударът му бе отразен от Шволов.

Фрайбург имаше нова възможност да изравни резултата в 61-та минута, когато след удар на Флориан Нидерлехнер се наложи Том Щарке да демонстрира чудесния си рефлекс и изби в корнер.

Фрайбург продължи да търси изравнителното попадение и в 70-та минута Нилс Петерсен стреля отблизо, но Щарке отново бе блестящ и спаси.

Байерн удвои своята преднина в 73-та минута, когато Ариен Робен подаде към Артуро Видал, който с удар от дъгата на наказателното поле на Фрайбург изпрати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Шволов.

Фрайбург намали изоставането си в 76-та минута, когато Грифо пусна отличен пас към Петерсен, който изскочи сам срещу Щарке и с удар покрай него изпрати топката във вратата му.

Чаби Алонсо получи аплодисментите на „Алианц Арена“ в 82-та минута, когато бе сменен от Франк Рибери.

Филип Лам също бе изпратен подобаващо в 87-та минута, когато бе заменен от Рафиня.

Байерн вкара трети гол в първата минута на добавеното време на срещата, когато Ариен Робен направи отличен спринт от половината на Байерн до наказателното поле на Фрайбург, след което пусна към Франк Рибери, който се разтегна, но засече топката, тя срещна десния стълб на вратата на Шволов и след това влетя в мрежата му.

Байерн отбеляза четвърти гол в четвъртата минута на добавеното време на двубоя, когато след центриране в наказателното поле на Фрайбург, Роберт Левандовски с глава продължи към Йосуа Кимих, който с глава отблизо вкара топката във вратата на Шволов.

Байерн завърши на първо място с 82 точки, докато Фрайбург е седми с 48 и може да се класира за Лига Европа, ако Борусия Дортмунд победи на финала за Купата на Германия Айнтрахт Франкфурт.

Херта Берлин допусна шокираща загуба с 2:6 от Байер Леверкузен, но берлинчани завършиха на шесто място и си гарантираха участие в квалификациите на Лига Европа.

Кьолн също намери място в турнира Лига Европа, след като спечели с 2:0 домакинството си на Майнц. По този начин „козлите“ завършиха сезона на пето място с 49 точки и по-добри показатели от пестия Херта.

РБ Лайпциг пропиля аванс от два гола при гостуването си на Айнтрахт Франкфурт и двубоят завърши 2:2.

Инголщад и Шалке 04 завършиха 1:1, докато Борусия Мьонхенгладбах и Дармщад завършиха 2:2.