След като Бундеслигата стана първия голям евопейския шампионат, който бе подновен, сега е време и за първото грандиозно дерби. Днес от 19:30 часа български време Борусия Дортмунд приема Байерн Мюнхен в "Дер Класикер" в най-важния мач за сезона. „Жълто-черните“ изостават на 4 точки от баварците в класирането и единствено победа ще ги върне в битката за титлата.

За първи път в историята сблъсъкът между двата отбора ще се проведе без публика. Мачовете в Германия се състоят пред празни трибуни като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса. Това е удар за домакините, които ще трябва да се справят без своята всеотдайна и гръмогласна публика.

Възпитаниците на Люсиен Фавр вече спечелиха едно дерби без помощта на запалянковците и то по категоричен начин. Това стана едва преди 10 дни, когато в Рурското дерби Борусия надви Шалке 04 с 4:0.

Що се отнася до програмата на оставащите кръгове двата състава имат почти идентичен по трудност график. Те ще се изправят срещу тимове от дъното на класирането, както и от средата на таблицата, но към тях ще има и такива със съперници, борещи се за място в Шампионската лига.

Изключително интересно противоборство се оформя между голмайсторите на домакините и гостите - Ерлинг Халанд и Роберт Левандовски. Норвежецът пристигна в Дортмунд през януари за 20 милиона евро и моментално започна да разкоства защитите на съперниците. За 10 срещи в германския елит наниза 10 гола, а към тях добави и двете попадения в Шампионската лига и едно в Купата на Германия.

От началото на кампанията двамата щурмоваци са се разписали по 41 пъти. 

Въпреки това полякът има леко предимство, защото голяма част от головете му са в Бундеслигата, докато една част от тези на Халанд са в австрийското. От друга страна норвежецът за 10 мача в немския елит е записал срещу името си 3 асистенции, докато Лева за 25 срещи е направил 4 голови подавания.

Последният път, когато Борусия и Байерн кръстосаха шпаги, шампионите надделяха с 4:0 в Мюнхен на 9 ноември миналата година.