След 9 победи от 9 мача под ръководството на Юп Хайнкес, Байерн Мюнхен допусна първо поражение в четвъртия престой начело на един от своите легендарни треньори.

А мястото на загубата бе градът, в който Хайнкес се превърна в легенда като футболист - Мьонхенгладбах. В мач от 13-ия кръг на Бундеслигата местният Борусия показа за пореден път, че е сред най-трудните съперници на баварците, побеждавайки ги с 2:1.

Два гола в края на първото полувреме бяха ключът към успеха, който върна Гладбах в топ 4 и в същото време се погрижи за намаляването на преднината на Байерн на върха в класирането.

Първите 30 минути на мача преминаха равностойно като Корентен Толисо и Себастиан Руди пропуснаха за Байерн.

Важна се оказа 38-ата минута. В нея Торган Азар получи пас в дълбочина в наказателното поле и опита да лъже Никлас Зюлер. Централният бранител игра с ръка, което не остана незабелязано и съдията отсъди бялата точка. Самият Азар пък реализира, макар че вратарят Свен Улрайх успя да докосне топката.

В 43-ата минута Роберт Левандовски бе много близо до изравняването и то по впечатляващ начин. След разбъркване в наказателното поле полякът успя да овладее и да стреля с пета с гръб към вратата, а топката срещна страничният стълб.

А в ответната атака домакините удвоиха аванса си. Чудесна комбинация достигна до Ларс Щиндъл, който се справи с Матс Хумелс и намери перфектно Матиас Гинтер, за когото не бе проблем от близко разстояние да реализира в опразнената врата.

Юп Хайнкес реагира мигновено като още преди почивката вкара в игра Кингсли Коман на мястото на Хуан Бернат, а за старта на втората част даде шанс за дебют в Бундеслигата на младока Марко Фридъл, който замени Хамес Родригес.

Логично баварците заиграха доста по-настъпателно през второто полувреме, но опасностите липсваха. Или поне до 67-ата минута, в която Коман стреля много опасно, а след намесата на Ян Зомер топката срещна гредата.

Надеждата за немския колос дойде в 74-ата минута с перфектно изпълнение на Артуро Видал. След центриране в наказателното поле, топката бе изчистена, но само за да попадне на крака на чилиеца, който от воле я изпрати във вратата на съперника.

Байерн засили натиска, а в 85-ата минута Зомер действа великолепно след изстрел на Левандовски.

В добавеното време Йосип Дърмич можеше да сложи точка на спора, но не действа прецизно при контра атаката на Гладбах. Секунди след това пък ганайският младок Кваси Окиере Врид, който бе третата смяна за Байерн, имаше добра възможност, но гол не падна.

Така Байерн загуби за първи път в четвъртия престой като треньор на Юп Хайнкес, а по този начин авансът на шампионите на върха се скъси на 3 точки - 29 спрямо 26 на втория РБ Лайпциг. Гладбах пък е на четвърто място с 24 точки, колкото има и третият Шалке.