Шампионът на Германия Байерн Мюнхен продължи победния си ход в първенството и в напечения двубой срещу Шалке 04 от 22-ия кръг. „Алианц Арена” стана свидетел на исторически миг при победата с 2:1, тъй като голямата звезда Роберт Левандовски изравни постижение на своя треньор Юп Хайнкес от дните на последния като футболист. Полякът вкара първия гол, а Томас Мюлер отбеляза втория, докато помежду им Гуидо Бургщалер вдъхна надежда за гостуващия тим.

По ирония на съдбата това се случи в двубой, в който Хайнкес не можеше да води своя тим от пейката и съответно пропусна възможността първи да поздрави своя възпитаник. 72-годишният наставник е заболял от настинка и затова неговият асистент Петер Херман пое задълженията му.

Пред надъханите трибуни на „Алианц Арена” Шалке не получи шанс да усети ритъма на мача. „Кралско сините” инкасираха попадение още в 6-ата минута. Тогава Рибери от левия фланг пусна остър пас към дъгата, където Мюлер овладя и моментално нанесе изключително тежък шут. Вратарят Ралф Феерман отби топката нависоко и не особено далеч от вратата си. Това даде шанс на Роберт Левандовски да стигне първи до нея и докато Феерман се изправяше, полякът го прониза с лекота – 1:0.

Това бе 11-ият пореден домакински мач, в който Левандовски се разписва през сезон 2017/2018, с което повтори постижението на Хайнкес с екипа на Борусия Мьонхенгладбах, датиращо от 1971/1972.

В 20-ата минута Байерн можеше да удвои аванса си. Дейвид Алаба получи идеална топка точн пред наказателното поле и показа силата на своята левачка, предизвиквайки чудесно спасяване от Ферман. Седем минути по-късно Левандовски опита нещо сходно, като неговият шут от двадесетина метра премина на сантиметри в аут покрай десния стълб.

Баварците изглеждаха доминантно на терена в този отрязък на срещата, затова бе цяло чудо как Шалке изравни. В 29-ата минута Бреел Емболо се измъкна отдясно и отправи подканящо центриране към точката на дузпата. Там бъдещото попълнение на Байерн Леон Горецка се пробва да направи зрелищна странична ножица, ала само леко лизна топката и тя продължи движението си към Бургщалер. Таранът стреля без миг забавяне и матира Свен Улрайх с шут в долния ляв ъгъл – 1:1.

Радостта на Шалке не продължи много дълго. В 36-ата минута Байерн възстанови аванса си, а Феерман определено имаше вина. Ариен Робен получи отдясно и много добре изчака, за да изведе Томас Мюлер в коридор. Почти до аутлинията и на 7-8 метра от вратата германецът реши изненадващо да потърси близкия долен ъгъл, виждайки колко зле се бе позиционирал вратарят. Феерман явно бе заел предварително позиция, за да пресече центриране, което беше по-вероятното отиграване, затова с мъка изгледа как топката влиза – 2:1.

След паузата Байерн се постара да укроти темпото на двубоя. При все това Шалке имаше своя златен шанс да си тръгне поне с реми. В 71-ата минута Емболо отправи свиреп шут от границата на наказателното поле и Свен Улрайх се нуждаеше от цялото си умение, за да отвърне с чудесна намеса.

Така авансът на Байерн от 18 точки пред втория РБ Лайпциг се запази. Шалке от своя страна остава 6-и с 34 точки, като изостава с една от петия Байер Леверкузен.