Устременият към първото място Байерн Мюнхен бе зашеметен при гостуването си на Байер Леверкузен, допускайки загуба с 1:3 в мач от 20-ия кръг от германската Бундеслига. „Баварците” нямаха загуба от 10-и ноември 2018-а година, а оттогава бяха в серия от седем поредни победи, но „аспирините” спряха победния ход за тима на Нико Ковач.

Байерн Мюнхен дръпна напред с гол на Леон Горетцка в 41-ата минута, но през второто полувреме Леверкузен осъществи пълен обрат. Първо Леон Бейли изравни в 53-ата, за да може десет минути по-късно Кевин Фоланд да изведе Байер напред. В 87-ата пък Лукас Аларио оформи крайния резултат, който изкачи Леверкузен до седмото място в Бундеслигата. Така отборът има 30 точки след 20 кръга, което ги праща в борбата за зона ”Европа”.

Aйнтрахт спря серията на Борусия Дортмунд

Отборът на Байер Леверкузен имаше претенции за дузпа още в първата минута на мача. Нападателят Кевин Фоланд стреля силно, а топката се спря в ръката на Матс Хумелс. Въпреки това реферите прецениха, че е нямало умисъл в действията на защитника на мюнхенци и играта продължи.

Байер Леверкузен Байерн Мюнхен

източник: Gulliver/GettyImages

В 13-ата Хамес Родригес можеше да открие резултата за Байерн след слаба изява от стража на Леверкузен – Лукас Храдецки, но все пак отбраната на „аспирините” предотврати опасността.

След четвърт час пък Свен Бендер попречи на Мюлер да открие резултата, но все пак в 41-ата минута гостите откриха резултата. Томас Мюлер бе оставен отдясно да владее топката, като нито един бранител на Байер не го атакува. Това позволи на халфа на Байерн – Леон Горетцка, да се включи от по-задна позиция, а Мюлер му даде феноменален пас. Топката пък бе засечена с глава от Горетцка, който с лекота откри – 1:0.

Байер Леверкузен Байерн Мюнхен

източник: Gulliver/GettyImages

В самия край на полувремето пък Левандовски удвои аванса на Байерн, но попадението му бе отменено след нова консултация с ВАР.

Второто полувреме стартира успешно за Леверкузен, който възстанови равенството след 53 минути игра. Леон Бейли изпълни феноменален свободен удар, а топката влетя в ъгъла на Свен Улрайн – 1:1.

Десет по-късно пълният обрат на „БайАрена” бе факт след чудесна контраакция на „аспирините”. Карим Белараби овладя и тръгна отдясно, след което пусна успореден пас към Кевин Фоланд. Нападателят на домакините бе оставен сам в наказателното поле и с едно докосване прати топката във вратата на Байерн – 2:1.

Байер Леверкузен Байерн Мюнхен

източник: Gulliver/GettyImages

Тимът на Нико Ковач опита да изравни резултата, налагайки сериозен натиск, но вместо това допусна трети попадение в 87-ата минута. Юлиан Брандт получи перфектен пас зад защитата на Байерн и напредна. Халфът на Леверкузен пусна към Лукас Аларио, а той нямаше как да сбърка в опразнената врата – 3:1. И тук отново трябваше ВАР да се намесва, след като страничният съдия маркира засада, но при повторенията се видя, че Брандт не е бил в засада.

Така Байерн Мюнхен не успя да стопи разликата до лидера Борусия Дортмунд, който записа равенство при гостуването си на Айнтрахт Франкфурт (1:1), а разликата дори се увеличи на седем точки. Дортмунд има 49, докато Байерн остана с 42 пункта.

В идния кръг Леверкузен гостува на Майнц 05, докато Байерн Мюнхен ще приеме Шалке 04.