Януари изглежда месец, в който от Байерн Мюнхен са запретнали ръкави за своето освежаване. Тимът парафира с един от най-талантливите десни бранители - световният шампион с Франция Бенжамен Павар, като е напът да стори същото и с поредния перспективен английски футболист - нападателя на Челси Калъм Хъдсън-Одой.

С оглед на напускащите легенди Рибери и Робен през лятото, "баварците" търсят полъха на модерността.

Ариен Робен

източник: Gulliver/Getty Images

В момента клубът е един от най-застаряващите сред грандовете в Европа. Най-големите звезди на тима са на по 30 или повече години - Рибери (35 г.), Робен (34 г.), Левандовски (30 г.), Боатенг (30 г.), Рафиня (33 г.), Нойер (32 г.), което е повод притеснение. Томас Мюлер е на 29 г.

Трансферът на 22-годишния Павар, който ще се отиде на "Алианц" през лятото, е първата крачка към новия Байерн. 

Преди време президентът Ули Хьонес заяви, че клубът иска да прояви ново лице. Това е причината за офанзивите към левия бек на Атлетико - Люка Ернандес (22 г.), и Калъм Хъдсън-Одой (18 г.). През тази седмица се заговори усилено за 4-ата поред оферта отстрана на Байерн към Одой в размер на 35 млн. паунда.

Бенжамен Павар

източник: Gulliver/Getty Images

След като от Челси си осигуриха правата върху американското крило Кристиан Пулишич (20 г.), който също ще облече екипа на тима от "Стамфорд Бридж" през лятото, за Одой може да стане тясно в Лондон. Така младежът би трябвало да предпочете да потърси ново предизвикателство пред себе си, а колос като Байерн винаги е отлична опция. 

Това би пратило Одой на пътя на своя сънародник Джейдън Санчо (6 гола и 8 асистенции), който през този сезон прави фурор в Борусия Дортмунд. Той е кадър на школата на Манчестър Сити, но "гражданите" нямаше как да му осигурят място в претъпкания със звезди състав и просто го пуснаха да си търси късмета в Германия.

Люка Ернандес

източник: Gulliver/GettyImages

В момента Бундеслигата дава навиждан тласък за млади играчи. Примерите са десетки в последните години - Усман Дембеле, Кевин Де Брюин, Дъглас Коста, Лерой Сане, Кристиан Пулишич, Юлиан Дракслер, Пако Алкасер, Санчо, Горетцка...

Всички те преминаха през германски тимове преди да направят бомбастични трансфери в Англия, Испания, Италия и Франция или още се подвизават успешно в лигата, след като не са получили шанс другаде (каквато е ситуацията с Алкасер и Санчо).

Джейдън Санчо

източник: Gulliver/GettyImages

Байерн е напът да се възползва от този магнит за млади и перспективни играчи и да реновира състава си. Клубът не е печелил Шампионската лига от 2013-а насам, а преситеността от поредицата трофеи в Бундеслигата сякаш забави развитието му. Това позволи на клубове като Борусия Дортмунд и Борусия Мьонхенгладбах да посегнат към трофея в Германия - на базата на млади и динамични отбори, изградени от новото поколение европейски суперталанти.  

А сега Байерн Мюнхен иска да влезе в крак с времето.