Байерн Мюнхен поднесе титлата в ръцете на Борусия Дортмунд, след като допусна обрат и загуби с 1:3 от РБ Лайпциг на "Алианц Арена". Срещата беше от предпоследния кръг на Бундеслигата. Баварците поведоха в 25-ата минута чрез Серж Гнабри. "Биковете" обаче стигнаха до успеха с попадения на Конрад Лаймер (64), а Кристофър Нкуку (74) и Доминик Собослай (86) се разписаха от дузпи. 

Така баварците вече не държат съдбата си в свои ръце, като при две победи на Борусия Дормунд в следващите два кръга ще значат титла за "жълто-черните". Още утре възпитаниците на Един Терзич могат да излязат начело във временното класиране, ако победят при гостуването си на Аугсбург. 

С успеха РБ Лайпциг събра 63 точки и си гарантира участие в Шампионската лига и през следващия сезон. 

Gulliver/GettyImages
97 снимки

Срещата започна с домакински натиск, но първата по-сериозна опасност пред Янис Бласвих беше едва в 18-ата минута. Тогава Жоао Кансело проби отляво и центрира пред наказателното поле, където с едно докосване Джамал Мусиала изведе Томас Мюлер сам срещу вратаря на гостите. Стражът обаче предвидливо излезе и успя да парира удара на ветерана. 

Баварците поведоха в 25-ата минута. Мюлер получи от Кансело отляво и намери Серж Гнабри. Германецът навлезе навътре и с мощен шут в близкия ъгъл и с помощта на гредата вкара за 1:0. 

Домакините продължиха да са по-активни и само две минути по-късно бяха близо до нов гол. Кингсли Коман достигна топката до аутлинията и върна към Мусиала. Младокът опита удар от десетина метра, но покрай вратата. 

Гостите погледнаха по-смело към вратата на баварците, след като измина половин час игра. В 34-ата минута Доминик Собослав отправи силен удар в долния десен ъгъл от воле от границата на наказателното поле, но Ян Зомер изби. Само минута по-късно Кристофър Нкунку получи прецизен пас в наказателното поле, овладя и шутира в левия ъгъл, но отново вратарят на гостите се справи. Четири минути по-късно Дани Олмо засече с глава центриране на Марсел Халстенберг. Швейцарският вратар на домакините обаче отново беше на висота. 

Байерн беше близо до гол в 39-ата минута. Тогава Кансело центрира отляво, а на далечната греда Кингсли Коман не успя да се разпише с глава, оставен непокрит. Секунди по-късно Бласвих се справи с шут на Мусиала от около 15 метра. В ответната атака Собослай получи пред наказателното поле отдясно, справи се с Кансело, навлезе навътре и потърси далечния ъгъл, но стреля над вратата. 

Втората част започна в по-спокойно темпо. В 59-ата минута Собослай се озова на стрелкова позиция, но ударът му беше блокиран. Две минути след това удар на Йозуа Кимих от границата на наказателното поле мина покрай вратата. 

В 64-ата минута РБ Лайпциг изравни. "Биковете" организираха страхотна контраатака, при която Собослай проби отдясно, навлезе в наказателното поле и пусна пас по земя, който защитата на баварците не успя да изчисти. Топката стигна до Конрад Лаймер на дузпата, който със силен удар в средата на вратата вкара за 1:1. 

В 74-ата минута ситуацията на Байерн стана кошмарна. Нкунку нахлу в наказателното поле през центъра и беше препънат от Бенжамен Павар. Главният рефер Дениз Айтекин мигновено посочи бялата точка. Зад топката застана Нкунку, който със силен удар в средата на вратата вкара за 1:2. 

Байерн мигновено се хвърли в атака. В 78-ата минута шут на Райън Гравенберх от границата на наказателното поле мина над вратата. Малко след това резервата Матис Тел отправи удар от точката на дузпата, но Янис Бласвих се справи и спаси. 

В 84-ата минута гостите можеше да решат всичко в мача. Лаймер със страхотен пас изведе Нкунку сам срещу вратаря отляво. Французинът навлезе в наказателното поле и отправи удар в близкия ъгъл, който Зомер спаси. 

В 86-ата минута при центриране отляво Нусаир Мазрауи действа изключително нескопосано и игра с ръка в наказателното поле. РБ Лайпциг получи втора дузпа. Зад топката застана Доминик Соболай, който не остави шансове на Зомер за 1:3. 

В 90-ата минута Бенжамен Павар засече от движение центриране отляво на Кансело, но прати топката право в обсега на вратаря. 


Байерн - РБ Лайпциг 1:3

1:0 Серж Гнабри (25)

1:1 Конрад Лаймер (64)

1:2 Кристофър Нкунку (75-дузпа)

1:3 Доминик Соболсай (86-дузпа)

Байерн: Ян Зомер, Нусаир Мазрауи, Бенжамен Павар, Матайс де Лихт, Жоао Кансело, Йозуа Кимих, Леон Горетцка, Томас Мюлер, Кингсли Коман, Джамал Мусиала, Серж Гнабри

РБ Лайпциг: Янис Бласвих, Мохамед Симакн, Вили Орбан, Йошко Гвардиол, Марсел Халстенберг, Конрад Лаймер, Амаду Айдара, Дано Олмо, Доминик Собослай, Кристофър Нкунку, Андре Силва