Байерн Мюнхен нанесе звучен удар по големия си съперник Борусия Дортмунд. Баварците победиха с 3:1 "жълто-черните" в голямата класика на Бундеслигата и то насред неговата крепост "Сигнал Идуна Парк".

Баварците продължиха да бъдат перфектни под ръководството на Юп Хайнкес като записаха и важна крачка в битката в челото, а в същото време задълбочиха кризата на Борусия. Тимът на Петер Бош няма победа вече четири мача в първенството, а в резултат на това за много кратко време от първо място се смъкнаха на трето, на 6 точки зад Байерн и на 2 зад РБ Лайпциг.

Шампионите имаха контрол през почти всички 90 минути, а головете за успеха бяха дело на Ариен Робен, Роберт Левандовски и Дейвид Алаба. Марк Бартра успя единствено да вкара почетен гол за "жълто-черните" в 97-ото издание на този сблъсък на ниво Бундеслига, в който Байерн записа 44-а победа.

Двубоят започна отлично за баварците, които откриха рано. След центриране в наказателното поле, Хамес Родригес овладя топката на гърди и хитро я върна назад към Ариен Робен. Холандецът не се поколеба и в типичния си стил реализира с мощен изстрел в горния десен ъгъл на вратата. По този начин Робен се превърна в чужденеца с най-много голове за немския колос в Бундеслигата.

Първият голям шанс за Дортмунд бе в 30-ата минута, когато Андрий Ярмоленко се озова сам срещу вратаря Свен Улрайх, но стреля в средата на вратата и Улрайх реагира добра.

Още в ответната атака Роберт Левандовски бе в добра позиция за изстрел в наказателното поле, но реши да разстреля Роман Бюрки и стражът успя да боксира.

Интересните моменти продължиха и след още една минута Шинджи Кагава бе близо до изравняването. След бърза контра атака японецът се справи с Дейвид Алаба и стреля добре по земята, но топката удари външната страна на вратата.

В 35-ата минута Сократис получи контузия и се наложи временно да остави отбора си с човек по-малко. Баварците нямаха нужда от повече покани и моментално се възползваха от това временно числено преимущество. Йосуа Кимих центрира по земя отдясно към Левандовски, който игра технично с пета. Топката рикошира в Юлиан Вайгъл и стана невъзможна за Бюрки, който само можеше да изгледа как влиза във вратата му.

Байерн продължи да бъде по-добрият отбор и през второто полувреме. В 48-ата минута Левандовски получи отлична възможност да реши всичко, но ударът му с глава от близко разстояние бе право в тялото на Бюрки.

В следващата атака пък Дортмунд можеше да намали пасива си. Кристиан Пулишич проби добре по фланга и подаде в удобна позиция, но Обаменяг и Ярмоленко си попречиха.

В 64-ата минута Левандовски направи нов пропуск, след като бе очи в очи с Бюрки, но опита неуспешно да копне над него.

Интригата обаче приключи напълно в 67-ата минута. Дейвид Алаба центрира отляво към наказателното поле. Левандовски опита да засече топката, но не успя. Това обаче бе достатъчно да заблуди Бюрки, който допусна топката да попадне във вратата му.

До края мачът просто се доиграваше, макар че в последните минути Борусия повиши поне малко настроението си. В 88-ата минута домакините реализираха почетен гол. Пулишич се справи с трима съперници около флагчето на корнера, след което топката стигна до Марк Бартра, а бранителят реализира с красив изстрел в далечния ъгъл.

В добавеното време пък Гонсало Кастро бе близо до втори гол, но такъв все пак нямаше и двубоят завърши с успех 3:1 за лидера в класирането.

Титулярните състави:

Борусия Дортмунд: Бюрки – Шмелцер, Топрак, Сократис (42' Толян), Бартра – Кастро, Кагава (68' Гьотце) – Пулишич, Ярмоленко (80' Санчо), Обамеянг

Байерн: Улрайт – Алаба (75' Рафиня), Зюле, Хумелс, Кимих – Алкантара, Мартинес (81' Руди) – Робен, Хамес (84' Видал), Коман – Левандовски