Италианският шампион Наполи продължава с търсенето си на нов старши треньор за следващия сезон. Настоящият предводител на партенопеите – Лучано Спалети, почти сигурно ще напусне „Диего Армандо Марадона“, въпреки че изведе отбора до първа титла в Серия А от 33 години. Причината за това е, че е в обтегнати отношения с президента Аурелио Де Лаурентис, а новината за раздялата ще бъде обявена официално на 4 юни, след мача срещу Сампдория от последния кръг. В неделя самият Спалети до голяма степен потвърди, че ще си тръгне от Наполи.

Заради това неаполитанци вече търсят заместник на треньора си. Вече се появиха информации, че първи избор на ръководството е Юлиан Нагелсман. Corriere dello Sport дори написа, че Де Лаурентис вече е провел разговор с германеца, но първо трябва да разреши ситуацията със Спалети. Едва след това трябва да преговаря и с Байерн Мюнхен, тъй като Нагелсман има действащ договор с баварците.

Юлиан Нагелсман

източник: БГНЕС / BGNES

Тук обаче идва и проблемът. Действащият му контракт с германския шампион е до 2026-а година и, който го иска, ще трябва да плати компенсация от 10 милиона евро. На практика това е половината от сумата, която мюнхенският гранд инвестира, за да го освободи от РБ Лайпциг. Освен това, в Мюнхен той се разписваше под чисти 7 милиона евро годишно, което прави около 14 милиона бруто или двойно повече от тавана, който си е определил Наполи.

Профилът на Нагелсман, който през юли ще навърши 36 години, привлича силно Де Лаурентис, но Наполи не е единственият ухажор на германеца, тъй като е свързван английските Челси и Тотнъм.

Ако нещата с Нагелсман не се получат, то Де Лаурентис има друг готов вариант. Според „Туто Наполи“ ексцентричният бос на партенопеите е избрал Джан Пиеро Гасперини. 65-годишният италианец води Аталанта от 2016-а година и превърна бергамаските в сериозен фактор в Серия А. През настоящия сезон тимът заема шестото място в класирането и се бори за участие в евротурнирите.

Джан Пиеро Гасперини

източник: Gulliver/GettyImages

От Наполи смятат да предложат на Гасперини договор за две години. Заплатата на специалиста ще е между 3 и 4 милиона евро. Очаква се под негово ръководство неаполитанци да преминат от система 4-3-3 към 3-4-3.

Медиите в Италия допълват, че опция пред Наполи и Де Лаурентис е още и Антонио Конте, който беше освободен от Тотнъм по-рано през месец март тази година.

Антонио Конте

източник: Gulliver/GettyImages