Около 800 привърженици на Байерн Мюнхен върнаха билетите си за двубоя за Суперкупата на Европа в Унгария заради опасения, свързани с коронавируса.

Будапеща ще приеме срещата между носителя на трофея от Шампионската лига Байерн Мюнхен и победителя в Лига Европа Севиля, въпреки че мачът е изправен пред все повече и повече критики. Германия обяви Будапеща за рискова зона, след като бройката се покачи на 50 нови случая на всеки 100 000 души. „Всеки трябва да помисли повторно преди да отиде там“, заяви кметът на Бавария Маркус Зьодер след затягането на мерките в провинцията. „Всеки фен на Байерн, връщащ се от Будапеща, трябва „или да бъде тестван или карантиниран“, добави той. Като пилотен проект за завръщането на фенове по стадионите, Байерн и Севиля получиха по 3000 билета за двубоя в Будепеща. Въпреки това, УЕФА очаква само 500 привърженици на испанците и 1300 на германците на „Пушкаш Арена“.

Първоначално, феновете на баварците поискаха 2100 пропуска, но 800 бяха върнати до понеделник – в същия ден, в който Зьодер предупреди относно рисковете в унгарската столица и превръщането му в футболния „Ишгъл“. Австрийският ски курорт стана известен като „голямо огнище“, след като хиляди туристи се заразиха на старта на пандемията в Европа. Байерн и Севиля предлагат тестване за привърженици, пътуващи до и от Будапеща. „Нямаме интерес хора, връщащи се от Будапеща, заразени с вируса“, каза президентът на Байерн Карл-Хайнц Румениге. Германското издание Bild акцентира върху абсурдността на ситуацията, след като мюнхенци трябваше да играят при закрити врати при разгрома над Шалке 04 с 8:0, а 20 000 души, или 1/3 от капацитета на „Пушкаш Арена“, ще могат да наблюдават мача в Будапеща.

Миналата седмица кметът на Мюнхен отложи плановете на клуба да допусне 7500 фенове за срещата от откриващия кръг на Бундеслигата на „Алианц Арена“ заради повишения брой заразени в баварската столица. Здравен експерт изрази опасенията си от провеждането на срещата. „Видяхме какво се случи в Италия и Испания. Поставянето на феновете на трибуните и разделянето им не е гъвкаво, особено предвид факта, че феновете се събират преди и след мачове…градския транспорт, навлизането през входовете, намирането на седящите места, заведенията, празненствата или дори безредици – това са вероятни ситуации, при които може да се стигне до инфекция“, сподели унгарският епидемиолог Андраш Чилек. Във вторник УЕФА заяви, че двубоят за Суперкупата на Европа ще се проведе по план.