Много малко са отборите в Бундеслигата, които са се опълчвали по такъв начин на Байерн Мюнхен, както предстоящия през този уикенд опонент Борусия Мьонхенгладбах. Със сигурност Нико Ковач и неговите момчета трябва да покажат реакция след трите официални мача без победа.

Шампионът на Германия направи 1:1 срещу Аугсбург на 25 септември, а след това падна с 0:2 от Херта Берлин и през тази седмица записа изненадващо 1:1 срещу Аякс на свой терен в Шампионската лига.

В късния мач (19,30 часа българско време) от съботната програма за 7-ия кръг на баварците им предстои домакинство срещу Мьонхенгладбах, пред който се разкрива идеален шанс още веднъж да се докаже като „черната котка”.  Всичко различно от победа за мюнхенци отваря шанс пред претендентите за първото място, което към момента принадлежи на Борусия Дортмунд (14 точки). Байерн и Херта имат по 13 пункта, докато „жребчетата” от Мьонхенгладбах са четвърти с 11 точки.

„Тези, които познават футболен клуб Байерн знаят, че ние няма да приемем настоящата ситуация и ще направим всичко по силите си, за да се върнем към победите”, заяви Ковач след ремито с Аякс. „Сега трябва да запретнем ръкави и да се върнем към основните неща. Трябва много бързо да се върнем към играта, която показвахме в първите 7 мача.”

Байерн за последно бе изпадал в серия от три поредни мача без успех през сезон 2010/2011, когато наставник беше Луис ван Гаал. Съперничеството с Борусия Мьонхенгладбах, от своя страна, датира от доста по-отдавна. Най-ярките мигове от него идват през 70-те години на миналия век, когато двата клуба си поделят славата в рамките на 9 сезона – 5 титли за Гладбах и 4 за Байерн. Оттам нататък обаче пътищата им се разделят, като последната шампионска салатиера за „жребчетата” си остава онази от 1977 година.

Въпреки всичко от време на време Борусия успява да напомни за старите времена. През миналия сезон, когато двата отбора се срещнаха през ноември именно „жребчетата” нанесоха първото поражение за Байерн след завръщането на Юп Хайнкес. Баварците също така не успяха да победят Мьонхенгладбах за първенство през сезоните 2014/2015 и 2015/2016 (тук равенството 1:1 у дома дори доведе до отлагане на шампионските тържества).

От друга страна обаче ги и има случаите, когато „жребчетата” са изпитвали и безжалостната страна на Байерн. През април тази година тимът падна с 1:5 от именития си опонент.

„Те имат брутални постижения и бързичко ще се върнат на победния път”, коментира халфът на Борусия Кристоф Крамер. „Ние, разбира се, се надяваме, че също можем да ги разочароваме този уикенд. Не бива да попадаме в капана, когато си налагаме да отбиваме техните атаки, докато същевременно играем само с дълги топки. Това няма да работи през всичките 90 минути. Нужно е да излезем с кураж и да се борим за владението върху топката”, заяви Крамер.