Спортният директор на Байерн Мюнхен - Хасан Салихамиджич, говори пред Sport1 за смяната на Юлиан Нагелсман с Томас Тухел. През седмицата баварците шокираха световния футбол и се разделиха с треньора си, като го замениха с 49-годишния бивш наставник на Борусия Дортмунд и ПСЖ. Босненецът разкри как се е стигнало до решението за раздяла с Нагелсман, защо информацията първо излезе в медиите и какво очаква от новия треньор на отбора. 

"Беше трудно решение, защото в лицето на Юлиан имахме треньор, с когото имахме добри отношения. Ако питате: Имахме ли топ треньор? Да. Имаме ли топ отбор? Да. Но играта ни не беше това, което искахме. Те биха разбрали това", каза Салихамиджич по отношение на Йозуа Кимих и Леон Горетцка, които заявиха, че са изненадани от решението на клуба.

"Спортните причини бяха най-важни за решението ни. Седнахме в понеделник и анализирахме ситуацията. Отново имахме проблеми, както през март миналата година. Ако кривата на представянето върви надолу, трябва да вземете решения. Знам, че не е популярно за Байерн, но го направихме и стоим зад него", продължи той. 

"Какъв точно е проблемът? Ако знаехме точно какъв е, щяхме да го променим веднага. Разбира се, не можем да подменим целия състав. Имаме топ състав и топ треньор, но представянето не беше на ниво. Така че трябваше да вземем това решение. С Нагелсман имахме добри отношения. Той има отлична представа за футбола. Съжеляваме, че нещата не се развиха по този начин. Искаше ни се да стигнем по-далеч. Ние обаче носим отговорност". 

БТА / BTA
6 снимки

Брацо говори и за многото треньорски смени в Байерн през последните години. "Трябва да печелим всеки мач и да имаме високи цели. Кръгът от подходящи треньори е малък. Сега имаше такъв на пазара и ние предприехме тази стъпка. В днешно време трябва да имате ясна представа. Нещата не бяха така, когато аз играех, но днес всичко е много по-подробно. Треньорът трябва да има последователно отношение, да бъде лидер. Треньорът трябва да учи отбора на своите идеи по такъв начин, че да бъдат реализирани на терена. Но да има и известна степен свобода". 

"Не бих поставил под съмнение решението ни да привлечем Нагелсман тогава. Той стигна до полуфиналите в Шампионска лига, има страхотна представа за футбола. Всички бяхме убедени и се надявахме този проект да продължи дълго", каза още той. 

Салихамиджич разкри и как се е стигнало до решението за смяна на треньора. "Лятяхме за Мюнхен в неделя вечерта (б.а. след загубата с 1:2 от Байер Леверкузен), а в понеделник седнахме с Оливер Кан и Марко Непе, за да анализираме всичко. През миналата година бяхме в същата ситуация. Особено за втората част на сезона. Ние спечелихме едва 5 от 10 мача в Бундеслигата. Да, елиминирахме ПСЖ, това не беше лесно, осъзнаваме го. Когато обаче представянето на отбора не е добро, а резултатите стават по-лоши и по-лоши, дойде и нашето решение. Във вторник се обадих на Томас Тухел, а вечерта четиримата проведохме отличен разговор, който продължи около 5 часа. Той беше убеден, че може успешно да изведе отбора на нивото, което трябва да бъде. Разбира се, първо се обадихме на Херберт Хайнер и го информирахме за причините, както и Ули Хьонес. Когато взимаме такива решения, е важно всички да стоим зад тях". 

Липсваха ли лидерски качества на Нагелсман? "Това беше неговият стил. Разбира се, имаше и проблеми заради това. Имахме няколко проблема с дисциплината. Той е много добър треньор, но имахме няколко проблема". 

БГНЕС / BGNES
13 снимки

Салихамиджич говори и защо вече бившият треньор на отбора е разбрал за смяната си от медиите, а не то клуба. "В четвъртък вечерта разбрахме, че информацията е изтекла от трета страна. Не знам кой беше, но със сигурност е от друга страна. Ние действахме честно. Първият човек, на когото се обадихме в четвъртък, беше Юлиан Нагелсман. Такова решение не може да бъде казано по телефона. Казахме му, че ще се срещнем на "Забенер Щрасе" в петък. Изчакахме докато Томас Тухел приеме предложението ни. Информацията беше изтекла преди той да се съгласи. Първо трябваше да изчакаме потвържение от Тухел, за да се обадим на треньора. Бяхме възможно най-честни в целия този процес. Разбира се, лошо е, че изтече преди това. Но не можем да обвиняваме себе си, защото действахме както трябва". 

"Вчера се обадих на Юлиан, говорихме отново. Той е разочарован, аз също съм емоционално разстроен, но трябваше да си свършим работата. Със сигурност ще отнеме месец-два, но след това ще го поканя на вечеря и ще говорим. Можем да се гледаме в очите в бъдеще", каза още Салихамиджич. 

Брацо обяви, че в клуба са убедени, че Байерн може да спечели всички мачове и не се притесняват от слаб старт на Тухел. "Във футбола може да се случи всичко, но ние сме убедени, че можем да спечелим всички мачове. Кривата ни на представянето ще се подобри. Защо Тухел е най-подходящ? Той спечели Шампионска лига. Има национален и международен опит, беше на финал в Шампионска лига два пъти през последните години. Познавам го, говорили сме за футбол. Той е добър човек и сме развълнувани, че е наш треньор. Идеите на треньора са важни и той трябва да ги пренесе в отбора. Оставихме Юлиан да си върши работата, а същото ще бъде и при Томас. 

"С него се разбираме, говорихме три или четири пъти. Правихме трансферите съвместно с Нагелсман, разбирахме се за всичко. Същото ще бъде и с Томас Тухел", обяви Салихамиджич на въпрос за трудния характер на новия треньор на клуба. 

"Имаме цели, които искаме да постигнем. Преди всичко искаме да играем по-добър футбол. Представянето не беше добро напоследък и искаме да прекъснем тази тенденция. Искаме да печелим и титли, това е съвсем ясно", завърши той.