Играчът на Байерн Мюнхен Хави Мартинес разкри, че има нещо, което наистина го е впечатлило при пристигането му в Мюнхен и е заимствал и в родината си Испания.

Мартинес бил удивен от фестиавлът "Октоберфест" и веднага е решил да си организира подобен в страната си.

„Опитвам се винаги да бъда позитивен и да мотивирам съотборниците си. Искам винаги да имаме отборен дух. Това е типично баското в мен”, разказва Хави Мартинес за себе си пред Welt am Sonntag.

“Притежавам ресторант в моят роден Айеги, наречен „Дърбан” на името на града в ЮАР, където по време на Световното първенство през 2010 година играх за първи път за националния отбор на Испания. Всяка година, откакто играя в Байерн, ние организираме в ресторанта собствен Октоберфест.”, признава Хави.

„Германците и специално баварците, приличат на нас баските. Те са много приятелски настроени и държат едни на други. Ценя тези черти на характера”, споделя испанецът.

„Казвам на сина си, че трябва да стане тенисист или голф играч. Това е може би по-лесно. Разбира се той може да стане, какъвто си поиска. Баскетболът би ми харесал като фен, но той може и да танцува балет. Лука трябва да прави това, за което има желание. Аз щях да стана журналист., ако не бях футболист. Много сериозно мислех дали да не следвам журналистика”, разказва Хави Мартинес за сина си.