Германският национал Мюнхен Йозуа Кимих създаде фондация за подпомагане на засегнатите от коронавируса, но остава скептичен, когато става въпрос за ваксинация срещу COVID-19.
Звездата на Байерн Мюнхен, един от най-влиятелните футболисти в страната, потвърди, че все още не е ваксиниран срещу коронавирус.

"Нито отричам коронавируса, нито съм против ваксинацията. Но хората имат своите притеснения и това трябва да се уважава. Хората без ваксини са подложени на натиск", каза Кимих пред Скай ТВ.
26-годишният халф даде за пример на напълно ваксинирани хора, като неговия треньор в Байерн Юлиан Нагелсман, който в момента е в изолация, тъй като е заразен с вируса.

Ваксинацията не е задължителна в Германия, както и в Байерн Мюнхен, каза спортният директор на баварците Хасан Салихамиджич, но припомни, че клубът има ясна позиция по този въпрос.
"Байерн препоръчва ваксинация, както и аз. Но всеки сам трябва да реши това", каза Салихамиджич.

На този етап липсата на ваксина за Кимих му позволява да играе, но по всичко изглежда всички участници на световното първенство в Катар догодина ще трябва да бъдат ваксинирани.
Кимих е един от изявените спортисти, които засега отказват ваксинация. Други такива са световният номер 1 в тениса Новак Джокович, който може да пропусне Аустрелиън оупън поради тази причина и баксетболната звезда на Бруклин Кайри Ървинг, който не играе този сезон заради правилата за ваксинация в НБА.

Позицията на Кимих е изненада за мнозина, защото той и съотборникът му Леон Горецка основаха фондацията "We Kick Corona" още през март 2020 г. и тя събра повече от 6 милиона евро (7 милиона долара).
"Фондацията подкрепя тези, които страдат от коронавирус и ние предоставихме пари за тях", каза той.

Според информации Кимих е един от едва петимата от Байерн, които все още не са си поставили ваксини.

Въпреки това Кимих намекна, че позицията му може да се промени.

"Много е възможно да се ваксинирам. Може би дори скоро", каза той.