Пер Мертезакер бе един от най-стабилните централни защитници на Германия в последните петнайсетина години. Той направи отлична кариера в Хановер, Вердер Бремен и Арсенал като изигра общо 518 официални двубоя. Върхът на кариерата му пък безспорно бе световната титла в Бундестима през 2014-а.

Мертезакер обаче така и не игра за гранда на Германия Байерн - нещо, което е предотвратила бабата на Мертезакер!

Самият той разказа за любопитната ситуация, когато силните му изяви за Хановер през сезон 2005/06 карат Байерн да поиска привличането му.

"Тогава играех за Хановер и имах различни оферти, сред тях, за които знам, от Хамбург, Бремен и Байерн Мюнхен. Тогава вече бях национал, а Байерн искаше да има целия национален отбор."

Само че Мертезакер предпочита офертата на Вердер. По това време "бременските музиканти" бяха основен конкурент на баварците и залагаха на много млади играчи. Именно "пепутацията на Бремен с млади играчи, които избухват и правят следващата стъпка" карат бранителя да избере Вердер. А друга причина е била неговата баба. "Може би не го направих и защото баба ми каза 'Байерн в никакъв случай'."

"Някои неща ги взимаш от своите родители и баби и дядовци. Фен на Байерн нямаше да стана, това беше ясно. Тя (баба му б.р.) изобщо не харесваше Байерн. Мисля, че щеше да се обърне в гроба", споделя още Мертезакер, чиято баба умира преди трансферът във Вердер да стане факт.

В момента той работи като шеф в школата на Арсенал, а за бъдещите си планове сподели: "Ще направя лиценза си в Англия, за да се образовам и да видя къде е моята страст. В момента изглежда, че по-скоро ще отида в посока мениджър-спортен директор. Така го чувствам."