Селекционерът на националния отбор на Австрия Ралф Рангник каза, че е послушал сърцето и инстинкта си, когато е отхвърлил предложението да оглави Байерн Мюнхен след края на Евро 2024 в Германия.

Той подчерта, че е вложил много време и енергия в отбора на Австрия в продължение на две години и е работил усилено за позицията си. „Не исках да го застрашавам при никакви обстоятелства“, каза той, когато обяви състава си за Евро 2024.

Рангник беше опция за Байерн да замени напускащия треньор Томас Тухел, но бившият треньор на РБ Лайпциг реши да остане в Австрия, където има договор до 2025 година.

„Решението обаче не беше лесно за вземане. Ако наистина исках да го направя, щях да стана треньор на Байерн Мюнхен. Ето защо се доверих на интуицията си, послушах сърцето си и реших да продължа и да остана тук. От моя гледна точка това беше правилното решение“, заяви Рангник.

Селекционерът посочи 29 играчи в състава си, който ще бъде намален до максимално разрешените 26 мъже за Евро. Те ще се подготвят за надпреварата с приятелски мачове срещу Сърбия на 4 юни и Швейцария четири дни по-късно.

Голямата липса ще бъде ветеранът Дейвид Алаба. В момента защитникът е контузен и няма да се възстанови навреме за турнира от 14 юни до 14 юли.

Рангник каза обаче, че Алаба ще се присъедини към отбора в Германия като "неиграещ капитан", за да осигури подкрепа извън терена. „Водих интензивен диалог с Дейвид през последните няколко седмици. Той подчерта, че е голямото му желание да продължи да участва. Ето защо съм много щастлив, че това ще бъде възможно след добри дискусии с неговия клуб Реал Мадрид“, каза Рангник.

Австрия започва Евро 2024 срещу Франция на 17 юни, преди да се изправи срещу Полша и Нидерландия в група D./ БТА