РБ Лайпциг и Байерн Мюнхен завършиха 1:1 при подновяването на Бундеслигата. Срещате беше от 16-ия кръг на първенството, а това беше първи официален мач за двата тима след повече от два месеца. Ерик-Максим Чупо-Мотинг даде аванс на баварците в 38-ата минута, а Марсел Халстенберг изравни в 52-ата минута. 

Двата отбора си разделиха по едно повреме, като през първата част възпитаниците на Юлиан Нагелсман бяха по-добри и показха отлична ефективност. "Биковете" започнаха силно втората част и стигнаха до изравнителен гол, а след това не позволиха на съперника си да затрудни Янис Бласвих. Дебют за германския хегемон направи новият вратар Ян Зомер, който започна от първата минута. 

Байерн остава лидер с 35 точки, докато "биковете" са трети с 29 точки. 

Gulliver/GettyImages
46 снимки

Първата добра възможност за гол беше на сметката на Байерн. В 8-ата минута Лирой Сане пусна страхотен пас отдясно за Серж Гнабри. Последният овладя топката, навлезе навътре и отправи удар, който след рикошет в Йошко Гвардиол срещна гредата. В 22-ата минута Емил Форсберг получи пред наказателното поле и отправи удар, но не затрудни Ян Зомер. 

В 28-ата минута домакините организираха бърза контраатака. Форсберг проби през центъра и опита пас, като топката се озова в Дани Олмо. Испанският национал отправи удар от около 20 метра, но встрани от вратата. 

В 30-ата минута гол на Байерн беше отменен. Йозуа Кимих центрира в наказателното поле към Матайс де Лихт, който се намираше в засада. Нидерландецът не успя да играе с топката, която стигна до Джамал Мусиала. Той центрира в наказателното поле, където Чупо-Мотинг отклони към далечната греда, а там Леон Горетцка с глава прати топката във вратата. Страничният рефер мигновено вдигна флага, а впоследствие ВАР потвърди решението му. 

В 35-ата минута РБ Лайпциг осъществи нова опасна контраатака. Доминик Собослай пусна извеждащ пас за Андре Силва. Нападателят напредна с топка в крака, но беше застигнат от Дайо Упамекано, който му отне. 

Три минути по-късно обаче нямаше какво да спре баварската машина. Гостите хванаха "биковете" неподготвени на контраатака. Кимих пусна отличен пас към Сане отдясно. Десетката напредна и центрира в наказателното поле, където Чупо-Мотинг изпревари Вили Орбан и засече топката във вратата за 0:1. 

Втората част започна отлично за домакините, които стигнаха до изравнителен гол. В 52-ата минута при центриране в наказателното поле на Форсберг Андре Силва се пребори с Кимих, след което центрира към далечната греда за Собослай. Унгарецът отправи удар с глава, който беше засечен от Марсел Халстенберг за 1:1. 

В 65-ата минута Собослай напредна с топката преодоля Упамекано почти на центъра, като французинът беше последен в защитата и фаулира своя съперник. Главният рефер обаче показа само жълт картон, въпреки бурните протести на домакините, искайки французина да бъде изгонен. 

В 78-ата минута Чупо-Мотинг се озова на стрелкова позиция в наказателното поле след пас на Сане. Камерунецът отправи удар, но беше блокиран. Шест минути по-късно "биковете" организираха скоростна атака, при което Ксавер Шлагер проби през центъра и подаде кън Собослай. Унгарецът пък намери Тимо Вернер в наказателното поле, но нападателят не намери очертанията на вратата. 

В 87-ата минута Кимих центрира от пряк свободен удар и потърси Де Лихт. Нидерландецът надскочи съперник и отправи удар с глава, но не затрудни Бласвих. В доавеното време на мача бъдещият играч на Байерн Конрад Лаймер получи от Вернер и от десетина метра отправи коварен удар, но над гредата. Байерн отговори с извеждащ пас отляво за Матис Тел, който напредна и намери Томас Мюлер на границата на наказателното поле. Нападателят обаче стреля покрай вратата. В последните секунди на срещата шут на Тел беше блокиран от Гвардиол. 


РБ Лайпциг - Байерн 1:1

0:1 Ерик-Максим Чупо-Мотинг (38)

1:1 Марсел Халстенберг (52)

РБ Лайпциг: Бласвих, Симакан, Орбан, Олмо, Форсберг, Собослай, Силва, Халстенберг, Шлагер, Лаймер, Гвардиол

Треньор: Марко Розе

Байерн: Зомер, Упамекано, Де Лихт, Павар, Кимих, Гнабри, Горетцка, Сане, Чупо-Мотинг, Дейвис, Мусиала

Треньор: Юлиан Нагелсман