Карл-Хайнц Румениге, големият бивш нападател на Байерн и Интер, а сега главен изпълнителен директор на баварците, ще напусне в края на годината. Пред Паоло Томазели от италианския в. „Кориере дела сера“ Кале говори за старата си любов – Интер, и посочва своята рецепта за икономическото оздравяване на футбола: „Трябва да ограничим агентите и заплатите. Разходите за трансфери са намалели, но заплатите са нараснали твърде много”.
 
- Кале Румениге, главен изпълнителен директор на Байерн Мюнхен, победителят в Шампионската лига, който спечели 6 трофея от 6 възможни. Подвиг, който бе само по силите на Барселона през 2009 г. Какъв е вкусът на този успех?
- Това е нещо изключително. Щастливи сме, горди: представянето на отбора беше невероятно.
 
- Флик не е работил като старши треньор от 15 години и спечели всичко. Каква е поуката от този случай?
- През ноември 2019 г., в тъмното той включи светлината – не само в тактиката или на тренировките, но и в съпричастността и управлението на групата играчи. Той беше помощник в националния отбор световен шампион и вече много добре познаваше Нойер, Мюлер и други: това беше известно предимство.
 
- Какъв момент преживява футболът в Германия?
- Мисля, че ситуацията е почти навсякъде подобна: трудно е, защото културата и икономиката на футбола страдат. И не само на футбола, разбира се. Най-сложната задача е на политиците и аз не искам да съм на тяхно място: хората са нервни, може би дори малко им писва.
 
- Наистина ли са затворили летището точно преди излитането от Берлин за Катар за клубното световно първенство?
- Да, за две или три минути. Не ни хареса и имаше някои полемики.
 
- Не липсваха критики за изявлението ви да се ваксинират футболистите.
- Разбраха ме погрешно: не поисках играчите да бъдат ваксинирани преди останалите, особено преди възрастните хора. Само казах, че ваксинирането им може да послужи за добър пример да убеди дори най-скептичната част от населението да го направи.
 
- Шампионската лига се възобновява с двама германски треньори един срещу друг - Клоп срещу Нагелсман в Ливърпул – РБ Лайпциг. Немската (треньорска) школа е на мода, каква е тайната?
- Винаги сме гледали, леко въздишащи, по английския и испанския футбол. Но имаме много обучени треньори, а в пандемията футболът ни израстна още повече.
 
- Маншафт на Льов е в криза, допусна 6 гола от Испания. Защо?
- Националният отбор също страда от кризата във федерацията: има много промени, вътрешни проблеми, заради които и отборът страда.
 
- Във вторник е и Барселона - ПСЖ. Какво мислите за заплатата на Меси?
- Разсмях се, когато видях договора на Меси с Барса. Но мога само да го поздравя, да му кажа браво, че е успял да сключи такъв астрономически договор (над 550 милиона евро брутно възнаграждение за 4 г. - бел. ред.).
 
- С тази пандемия този вид футбол все още ли може да устои?
- Проблемът е отдавнашен и започна с решението за правилото Босман от 1996 г. А през последните десет години всички направихме грешки, защото харчихме все повече и повече в полза на играчи и агенти. Пандемията показа, че трябва да се върнем назад към по-рационален модел. Надявам се, че е възможно, но няма да е лесно.
 
- Защо?
- Моето впечатление е, че договорите в някои случаи са спаднали с до 50%. Що се отнася до заплатите на най-добрите играчи, от друга страна, агентите все още могат да издействат високи стойности. Трябва да намерим решение в европейски мащаб: в Германия го обсъдихме с работна група, която включваше политици и фенове. Хората искат по-рационален футбол.
 
- С таван на заплатата?
- Може би би било добра инициатива, но през 2008 г. с Платини като президент на УЕФА и Инфантино (сега шеф на ФИФА) - като като генерален секретар, отидохме в Брюксел, за да проверим дали това е обещаващ път: политиците винаги са ни казвали, че ще се противопоставим на европейското законодателство. Може би сега е подходящият момент да предприемем нова инициатива и да коригираме това, което предприемахме през последните десет години.
 
- Новата Шампионска лига с 36 отбора и с по 10 мача в групата - наистина ли е толкова впечатляваща?
- Да. Ще бъде много по-зрелищно от днешната групова фаза, която често е скучна в последните кръгове. Ще бъде по-сложно да се класираш и по-вълнуващо.
 
- Ще пострадат ли националните лиги?
- Те винаги ще имат висока стойност. Новата Шампионска лига е черешката на тортата, но стойността на националния шампионат не се променя: за италианския фен е важно как завършва дербито в Милано или мачът срещу Юве.
 
- Като стана дума за бивши звезди, сега ръководители – Малдини се захвана с възстановяването на Милан.
- Той направи добре, че не бързаше да започне, така че сега има по-различен поглед. Той върши чудесна работа – Милан много липсваше и на международната сцена, но сега се преражда.
 
- Какво е за вас миланското дерби?
- Това е нещо много специално. Помня, че вкарах много хубав и важен гол при 2:2 през март 1985-та. Това е най-важният мач за сезона, а сега – още повече. Надявам се този път Интер да спечели.
 
- Ще се окаже ли това повратната точка?
- Интер има най-добрите карти за спечелване на Скудетото: от тях зависи да продължат в същия дух.