Изпълнителният директор на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге отново отвори дебата с футболните привърженици за това на кого принадлежи футболът.

Пред "Шпортбилд" бившият германски национал и настоящ ръководител на един от най-успешните отбори в Европа се противопостави на исканията на феновете за реформи, обединени под слогана "Unser Fussball" ("Нашият футбол"). Тяхната цел е да дадат по-голямо влияние на запалянковците при определянето на съдбините на любимите им отбори.

"Намирам самото име на кампанията за доста самонадеяно", каза Румениге.

"На кого принадлежи футболът? Най-много на тези, които го играят, без значение от това на какво ниво. Феновете са част от играта, но играта не им принадлежи", заяви славният нападател от миналото.

Инициативата "Нашият футбол" бе подета от серия фенски фракции из цяла Германия, някои от които бяха в основата на запазването на правилото за собственост на клубовете 50+1 през 2018 година, когато бе обсъждано премахването му. До момента петицията на запалянковците, която настоява за мерки за гарантиране на по-справедлива конкуренция, по-голяма социална отговорност, демокрация, устойчиво финансиране и признаване на значението на привържениците на мачовете, е подписана от общо 2 400 фракции и 12 500 души.
"За съжаление стигнахме до момент, в който феновете само изискват това и онова. Сега чета, че искат да участва и разпределението на парите от телевизионни права. Но когато аз само изисквам разни работи, но не съм готов да поема отговорност, това не е двустранен процес, от който да печелят всички заинтересовани страни", каза още шефът на Байерн.

Румениге, заедно със собственика на Хофенхайм Дитмар Хоп, получиха наградата на "Шпортбилд" за "Жест на годината" в знак на признание за действията им, когато феновете на Байерн опънаха плакати срещу Хоп по време на мача между двата отбора през февруари. За мнозина в Германия обаче връчването на наградата на Румениге и Хоп бе противоречив избор, особено в сезон, в който играчите в Бундеслигата се изправиха в подкрепа на движението на Black Lives Matter, а клубове и фен групи подкрепиха своите местни общности по време на кризата с коронавируса.