Преди броени дни Алфонсо Дейвис постигна своята мечта - подписа професионален договор с един от грандовете на европейския футбол Байерн Мюнхен.

Когато става дума за най-големия футболен талант на Северна Америка и според специалистите, един от най-обещаващите в цял свят, подобен трансфер не изглежда необичаен. Дори при положение, че с дадените от Байерн 14 милиона евро 17-годишният футболист се превърна в най-скъпия изходящ трансфер в историята на Мейджър Лийг Сокър.

Само че всичко казано е невероятно предвид това къде е роден Алфонсо и през какво е преминало семейството му. Или пък именно това е направило талантът това, което е сега?

Всичко започва в началото на века в Монровия, столицата на Либерия. Там се води гражданска война.

"За да си осигуряваме ядене, трябваше да прескачаме трупове", спомня си майката на Алфонсо Виктория. Всеки ден тя и съпругът ѝ Дебеа живеят със страха, че ще станат жертва на насилие.

"Беше тежко. Беше опасно. Единственият начин за оцеляване бе да носиш оръжие. Но ние не искахме да стрелят по нас. Затова решихме да избягаме оттам", споделя Дебеа.

Най-трудният път за Алфонсо започва още преди да се появи на този свят. Неговите родители изминават 1500 км, за да стигнат до Гана. Там, в покрайнините на столицата Акра, те и още 42 хиляди души попадат в бежански лагер. Именно там, на 2 ноември 2000 година Виктория ражда Алфонсо.

Бебето обаче носи повече притеснение от щастие. И не, защото родителите не го обичат, те просто се страхуват за оцеляването му, тъй като храната и водата в лагера не са достатъчни. С много лишения обаче те успяват да видят как синът им пораства. 

6 години по-късно мечтаната възможност се появява - семейството получава шанс да се включи в програма по емиграция и така попадат в страната на своите мечти - Канада. Там Алфонсо вече може да се отдаде на любимото си занимание. Започва тренировки в отбор в Едмънтън, а през 2015-а преминава в академията на Ванкувър Уайткепс.

В същото време обаче талантът е изряден у дома. Периодът в бежанския лагер е появлиял много и семейството е задружно. А в свободното си време футболистът играе ролята на втори баща, помага за отглеждането на своите по-малки брат и сестра близнаци.

Знаейки какъв може да е животът, за него не е трудно да осъзнае възможността, която има чрез футбола. "Просто ми е малко по-лесно да се мотивирам", коментира самият той.

Само на 15 години Дейвис дебютира в професионалния футбол с втория отбор на Ванкувър. Играта му е толкова впечатляваща, че няколко месеца по-късно вече е част от първия отбор и се превръща във втория най-млад, играл в Мейджър Лийг Сокър.

Алфонсо Дейвис

източник: Gulliver/GettyImages

Бързо става основна част от отбора, а на 6 юни 2017 официално става гражданин на Канада. С това получава и правото да играе за националния отбор. Прави го на 16 в контрола с Кюрасао, с което става най-младият играч за Канада. На Голд Къп 2017 добавя и нов рекорд - най-младият голмайстор в историята на надпреварата.

През 2018-а вече има 20 мача за Ванкувър в МЛС и 3 гола в тях. Интересът е отвсякъде - Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси...Дейвис обаче реши да премине в колоса на Германия Байерн, който се постара много за него.

"Много се гордея с него. В бежанския лагер нямахме ядене, нямахме дрехи - днес сме тук. Той има всичко, от което се нуждае", казва през сълзи гордата майка Виктория.

И ако съдим по всичко дотук за Алфонсо, то той няма да бъде обичайният футболист-милионер, който пилее парите си по жени и коли. Той ще остане същият, какъвто е бил винаги. Има ли избор? Все пак е обещал това на майка си.

"Казах му, че може да ни напусне, когато е на 16 или 17. Той ми обеща да остане същият."

Е, на 1 януари, когато ще трябва да се насочи към Мюнхен, Алфонсо ще бъде на 18, а невероятното му житейско пътешествие продължава на най-голямата сцена.

Алфонсо Дейвис

източник: Gulliver/GettyImages