Атлетико Мадрид е на прага на интересен сезон, след като има шанс да се бори за титлата, както и за трофея в Шампионска лига. "Дюшекчиите" се превърнаха в страшилище за съперниците си, след като до един определен момент не бяха считани за фаворити нито на домашната сцена, нито в Европа.

Трансформацията идва от наставника Диего (Чоло) Симеоне. Аржентинецът пое тима в средата на сезон 2011/2012, а тогава тимът заемаше 9-ото място в Примера. В предишните две години тимът завършваше след призовите места. Тогава отборът разполагаше с отлични изпълнители в атака и трагична защита, а мисълта за трофеи беше почти невъзможна.

Симеоне съумя да промени играта на тима в защита, а тимът започна да посука двойно по-малко голове във вратата си. Дойде и времето на сериозното съперничество с Реал Мадрид. След крупните загуби срещу "белия балет", дойде времето и на минималните, след което дойдоха и равенствата, а по-късно и победите.

Диего Симеоне се превърна в идеолог на отбора, а не просто наставник на тима. 

"Атлетико Мадрид играе на контаатака, със силна защита. Такива са ни приоритетите. Част от отборите предпочитат да владеят топката, други предпочитат да контраатакуват, ние сме от вторите", коментира стила на игра Симеоне, отговаряйки на критиците, че Атлетико изповядва "антифутбол".

"Атлетико играе със старание, на контраатака, в дух на съперничество, а това ни носи успехи", допълва аржентинският наставник.

През декември Атлетико пътува до Лисабон за последния двубой от груповата фаза на Шампионската лига срещу Бенфика. Победителят от двубоя щеше да спечели групата и да бъде поставен в елиминационната фаза. "Дюшекчиите" успяха да спечелят двубоя и да продължат напред, а в момента са на две крачки от финалния двубой.

Атлетико Мадрид се бори и за шампонската титла, чакайки грешна стъпка на Барселона. Двата тима са на първите две места с актив от по 82 точки. До края на шампионата имат домакинства с Райо Валекано и Селта, както и гостуване на Леванте. Барса гостува на Бетис и Гранада, както и приема Еспаньол.

В Шампионската лига момчетата на Симеоне се изправят срещу Байерн Мюнхен - достатъчно класен съперник, но разликата в класите между двата тима не е голяма. "Дюшекчиите" взеха скалпа на Барселона на 1/4-финалите и апетитът им се увеличи.

Със завидна упоритост Симеоне гради своята империя, а сега остана да успее да грабне и трофей. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS