Има някои неща във футбола, които са постоянни величини. Едно от тях е манталитетът на германците. Показа го и снощи Байерн срещу Реал Мадрид. Огромна воля, желязна психика и победен гол в последната минута. Ако превъртим през паметта си годините, ще намерим много примери за тези немски добродетели. Случаят с обрата в последната минута от 1:0 до 1:2 в паметния финал в Шампионската лига между Байерн и Манчестър Юн е просто изключение от правилото. Иначе си знаем – немските отбори никога не са мъртви. Който си го помисли и за миг, сам пада покосен.

Жозе Моуриньо е прав донякъде със своята реплика: „Спокойно, има и реванш.“ 1:2 е нормален турнирен резултат, който реалистично може да бъде наваксан. Но неговият Реал Мадрид встъпи с крачка леко накриво в трилогията с буквата „Б“ - „Байерн, Барса, Байерн“. Едно много тежко изпитание – спортно-техническо, психологическо, физическо.

А специално Байерн ще мисли само за реванша, след като изпусна домашната титла. И да не забравяме, че немецът си е немец. Дори да е син на емигрант-гастарбайтер, дори да е чужденец, носи ли екипа на немски отбор, той приема неговия манталитет.