Барселона написа историческа страница в Шампионската лига с обрата си срещу Пари Сен Жермен и победата с 6:1 срещу френския шампион на „Камп Ноу“. Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар доказаха, че за тях няма невъзможни неща. Да, Барселона сътвори нещо бомбастично, което винаги ще се помни. Победата бе постигната с изключителна непримиримост, стръв, себераздаване и борба. Арбитърът Денис Айтекин остави своя отпечатък върху мача със спорните си отсъждания, но те в никакъв случай не трябва да бъдат смятани като определящи, защото играта демонстрирана от двата отбора направи разликата между Барселона и Пари Сен Жермен забележителна.

Унай Емери изневери на себе си и разчиташе на много защита и тактика. Дори още с обявяването на титулярния състав се наби на очи, че парижани ще разчитат на контраатака, но със сигурност никой не е предполагал, че френският шампион ще играе толкова прибрано в своята половина от самото начало на срещата. През първите 45 минути парижани изглеждаха жалко за многомилионната селекция, с която разполагат. Футболистите на Емери успяха да минат само два пъти центъра и да задържат за по-дълго време топката. През втората част се опитаха да демонстрират възможностите си, но след гола на Единсон Кавани отново се завърнаха към първоначалните намерения на Емери. Смяната, която испанският специалист осъществи в 75-та минута, когато извади от игра Юлиан Дракслер и пусна на негово място Серж Орие, съвсем нареди парижани в тяхното наказателно поле и пред гол линията на Кевин Трап. Статистиката за последните десет минути от срещата е още по-красноречива – футболистите на ПСЖ са осъществили точно четири паса, като три от тях са при подновяването на играта след отбелязаните голове във вратата на Кевин.

От своя страна Барселона демонстрира непримиримост от първия съдийски сигнал. Луис Енрике загатна още в дните след тежкото поражение с 0:4 на „Парк де Пренс“ в първия осминафинален мач, че е готов да рискува, като най-накрая промени тактиката на игра на отбора и заложи само на трима в отбрана. Това даде резултат, защото Барселона много високо пресираше своя съперник и бързо успяваше да си върне топката. Лионел Меси не бе в обичайната роля, но връщането му по назад доведе до търсения резултат. Аржентинецът умело дирижираше играта на своите съотборници и с Андрес Иниеста успяха много добре да контролират топката. Барселона в никакъв случай не демонстрира най-доброто, на което е способен, но успя с много вяра и най-вече непримиримост да направи чутовния обрат. Неймар бе над всички. Преди срещата бразилецът се закани да вкара два гола и изпълни своите намерения. Той полетя в най-важния момент от срещата, когато трибуните на „Камп Ноу“ бяха притихнали в очакване на тъжния финал. Е, Неймар не само полетя, той успя да вдигне своите съотборници и да направи обрата почти сам, тъй като вкара два от последните три гола в срещата и даде асистенция за третия. Бразилецът най-накрая излезе от сянката на Лионел Меси. До този момент всички бяха наясно, че 25-годишният футболист притежава невероятни умения и е способен да поведе отбора, но оставаше диригентската палка на Меси, Андрес Иниеста или дори Луис Суарес. Във вечерта на 8 март 2017 година, Неймар взе нещата в свои ръце и показа, че е истински феномен, който е готов да покори световния връх. Той притежава такива технически качества, които в момента го отличават дори от Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Неймар е способен буквално да скрие топката на съперника. Не случайно е най-фаулираният футболист от топ първенствата на стария континент.

Барселона

източник: Gulliver/Getty Images

Барселона направи нещо невероятно, но в никакъв случай чудо, защото подобни уникални вечери са нещо обичайно за „Камп Ноу“. Както вестник „Marca“ писа преди срещата, Барселона не се нуждаеше от чудо, а една от онази вечери, които се превърнаха в запазена марка за каталунците. Вечери, които спират дъха и искаш да преживееш отново, готов си да гледаш мача на още повторения и да си го пускаш отново и отново.

Да, Барселона елиминира Пари Сен Жермен с голяма доза късмет. Единсон Кавани можеше да реши всичко в срещата много по-рано и изобщо да няма смисъл да очакваме 88-та минута и избухването на Неймар. Три минути по-рано Анхел ди Мария също можеше да сложи точка на надеждите на Барселона.

Барселона се класира за четвъртфиналите в Шампионската лига, но в никакъв случай каталунците не играят най-добрия си футбол и още по-малко могат да бъдат сочени за такъв категоричен фаворит, какъвто е според букмейкърите. Барселона има много накъде да подобрява представянето си. Дори, ако се върнем точно преди една година, каталунците играеха един завладяващ футбол и редяха победа след победа, но не какви да е, а с резултати от по 5:0 и 6:0 във всеки един мач. Меси, Суарес и Неймар не само блестяха, но впечатляваха с футбола, който демонстрираха. От тази гледна точка „блаугранас“ има много накъде да подобрява представянето си. Именно това може да се окаже големият коз на Барселона. През миналия сезон спадът дойде през март – април, когато играта на каталунците заскърца и даде първи грешки. Стигна се и до отпадането от Атлетико Мадрид на четвъртфиналите на Шампионската лига. Сега, загубата от Пари Сен Жермен на „Парк де Пренс“ подейства като катализатор за футболистите на Луис Енрике, а и за него самия. Каталунците подобряват представянето си и постигат все по-убедителни победи. По този начин върнаха интригата и в Примера дивисион. Следващите тестове пред Барселона няма да бъдат по-леки и ако прогресът в играта им не продължи, то финалът в Кардиф ще остане много далече.

„Камп Ноу“ ще помни вечерта на 8 март 2017 година.

P.S. Грешките на съдията Денис Айтекин повлияха на развоя на мача. В никакъв случай това не трябва да омаловажава направения обрат от страна на Барселона. Докато ФИФА и УЕФА не въведат видео повторенията, ще бъдем свидетели на грешки на арбитрите. Дори и след това няма гаранция, че те ще бъдат изчистени – справка мачовете от последното издание на Световното клубно първенство.