Отборът на Байерн Мюнхен започна по отличен начин участието си в груповата фаза на Шампионската лига, сразявайки Барселона като гост с 3:0. Осакатеният тим на домакините не успя да намери отговор на класата на баварския колос, а трите попадения бяха най-малкото, с което се възпитаниците на Роналд Куман се отърваха.

Головете за гостите реализираха Томас Мюлер и Роберт Левандовски на два пъти.

Така Байерн записа 19-ти пореден мач като гост в Шампионската лига, в който не допуска поражение – абсолютен рекорд в надпреварата.

Резултатите от останалите мачове може да видите тук

Gulliver/GettyImages
25 снимки

След повече от година, стадион „Ноу Камп” най-сетне прие фенове на домакински мач от европейските клубни турнири. Заради действащите мерки срещу коронавируса в Испания, на двубоя можеха да присъстват не повече от 40 000 зрители.

В първите няколко минути домакините имаха леко териториално предимство, което обаче доведе до няколко безобидни центрирания, които не донесоха проблеми за Мануел Нойер. Байерн отговори с изстрел на Сане от пряк свободен удар, който попадна в стената.

Първият точен удар в мача дойде в 14-ата минута, когато Горецка имаше възможност а стреля от границата на наказателното поле, но след рикошет в защитник, топката не затрудни Тер Стеген. Още в ответната атака Барселона отговори с опасна атака. Алба проби отляво и центрира в пеналта, където Серджи Роберто стреля без подготовка, но крайно неточно.

В 19-ата минута Лерой Сане имаше нова възможност да обстрелва вратата на домакините. Този път с удар по диагонала отляво той затрудни максимално Тер Стеген, но вратарят на Барса успя да парира.

Следващата възможност отново бе за баварците. След грешка при изнасянето на топката от страна на Барселона, Кимих отне и организира контраатака, при която Мусиала бе много близо до попадение, но силният му удар бе блокиран отлично от Пике.

Барса отговори с опасен изстрел на Роналд Араухо, който стреля с глава след дълго подаване, но не уцели рамката на вратата.

Резултатът в мача бе открит в 34-ата минута, когато след колективна грешка в отбраната на Барселона, Томас Мюлер получи необезпокояван от никого пред наказателното поле, нагласи топката на десния си крак и стреля силно. Коженото кълбо рикошира в тялото на Ерик Гарсия и стана неспасяемо за Тер Стеген, който просто го изгледа как влиза в мрежата му.

Това бе седми гол за Томас Мюлер срещу Барселона в европейските клубни турнири.

В минутите след гола темпото на игра видимо спадна, като играчите на Байерн предпочитаха да действат на сигурно, докато домакините рядко поемаха рискове в предни позиции. Taка двата тима се оттеглиха на почива при резултат 1:0 в полза на гостите и нито един точен удар за отбора на Роналд Куман.  

Едва в 50-ата минута Барселона съумя да сътвори нещо интересно и опасно пред Нойер. Бускетс се нагърби с далечен удар, топката рикошира в противников състезател и профуча покрай вратата, излизайки в корнер .  

Само две минути по-късно гостите имаха отличен шанс да увеличат преднината си. Левандовски намери Сане в наказателното поле, нападателят обработи топката и стреля с левия крак от близка дистанция. Тер Стеген обаче бе на мястото си и изби с крак.

Стражът на домакините нямаше какво да направи в 56-ата минута, когато Байерн реализира втори гол. Роберт Левандовски вкара едно от най-лесните си попадения в своята кариера. Младокът Мусиала отправи истински снаряд към вратата на Барселона, но за негов лош късмет топката срещна левия страничен стълб. Топката все пак попадна в Левандовски, който просто я прати в опразнената от Тер Стеген врата. Това бе гол номер 21 за Лева в последните за него 17 мача в Шампионска лига.

Наставникът на домакините реагира и предприе четири промени в състава си, вкарвайки в игра тийнейджърите Юсуф Демир и Гави, както Мингеса и Филипе Коутиньо. Именно бразилецът се опита да застраши Нойер веднага след влизането си в игра, но стреля в аут от удобна позиция.  

Седем минути преди края на редовното време Забицер бе изведен сам срещу вратаря отдясно, но силният му удар спря в мрежата, но от външната ѝ страна. В 85-ата минута логичното все пак се случи, когато Байерн реализира трети гол. Серж Гнабри стреля технично, но топката срещна левия страничен стълб, за да попадне отново в Левандовски. Този път полякът пое топката, финтира бранител на домакините и разстреля Тер Стеген.

FT / БАРСЕЛОНА – БАЙЕРН 0:3

0:1 Мюлер 34'

0:2 Левандовски 56'

0:3 Левандовски 85'

Стадион: „Камп Ноу”, Барселона, 40 000 зрители

Рефер: Майкъл Оливър, Германия

Барселона: Тер Стеген, Пике, Араухо, Бускетс (к) (Гави), Депай, Педри, Де Йонг (Коутиньо), Жорди Алба (Балде), Серджи Роберто (Юсуф Демир), Франк де Йонг, Ерик Гарсия (Мингеса)

Старши треньр: Роналд Куман, Нидерландия

Байерн М: Нойер, Упамекано, Зюле (Станишич), Павар (Ернандес), Кимих (жк), Горецка, Левандовски, Сане (Коман), Дейвис, Мюлер (Забицер), Мусаила (Гнабри)

Старши треньор: Юлиан Нагелсман, Германия