Президентът на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге беше утвърден като член на изпълнителния комитет на УЕФА заедно с шефа на Пари Сен Жермен Насер Ал Хелайфи, като двамата ще бъдат представители на Европейската клубна асоциация (ЕКА) по време на конгреса на управителното тяло във вторник.

Привличането на тези двама клубни шефове е от огромно символно значение, тъй като те представляват двата най-богати клуба, които отказаха да се присъединят към т.нар Европейска Суперлига, включваща 12 отбора- 6 от Англия, по три от Испания и три от Италия.

Андреа Аниели от Ювентус напусна поста си като член на ЕКА и като представител на клубовете в УЕФА заради отделянето. А самият Аниели си навлече гнева на президента на УЕФА Александър Чеферин, който го нарече сериен лъжец.

65-годишният Румениге, бивш нападател на Байерн и на германския национален отбор, се връща в изпълкома на европейската централа след три години пауза. Той беше в същата структура о т 2016-а до 2017-а година, но напусна, за да даде път на Аниели. Румениге се обяви против Суперлигата, а в същото време се изказа ласкаво за промените, предложени от УЕФА в Шампионската лига.

Чеферин похвали германския си колега, нарече го "фантастичен" почетен председател на ЕКА. От Румениге се очаква да се окаже важен съюзник на УЕФА и нейния словенски президент в опита да запази контрола над европейския футбол. За двата клуба- Байерн и ПСЖ, се говори, че са желани като членове на Суперлигата, но за момента президентите им са на страната на УЕФА.

Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас ще бъде представител на Европейските футболни лиги в изпълкома на УЕФА. Въпреки че испанската страна е представена от три клуба в т.нар Суперлига. Разван Бурляну от Румъния, Георгиос Кумас от Кипър, Петер Петерс от Германия и Деян Савичевич от Черна гора спечелиха изборите за четирите вакантни места в изпълкома.

Италиaнката Евелина Кристелин беше преизбрана като представителка на женския футбол. Дейвид Мартин от Северна Ирландия пък беше избран за вицепрезидент на ФИФА от квотата на Европа, замествайки сънародника си Джим Бойс, който заемаше поста до 2015-а година.