Дойде ред да научим имената на последните четвъртфиналисти в Шампионската лига за сезон 2017/2018. Рома, Севиля, Реал Мадрид, Ливърпул, Манчестър Сити и Ювентус вече подпечатаха билетите си за топ 8, който ще стане ясен окончателно след срещите тази вечер. И докато визитата на Байерн Мюнхен срещу Бешикташ изглежда като досадно занимание в името на протокола, то сблъсъкът между Барселона и Челси на „Камп Ноу” ще бъде централният спектакъл.

Челси - Барселона 1:1

източник: Gulliver/Getty Images

Преди 3 седмици Лионел Меси може и да счупи своя карък срещу „сините” от Лондон, като онова 1:1 на „Стамфорд Бридж” дава всичко друго, но не и гаранция на „блаугранас”, че са сигурни за следващата фаза. Тази вечер Ла Пулга и компания ще опитат да решат всичко с победа пред собствена публика. В тази връзка статистиката подкрепя каузата на каталунците – те може и да изостават леко в мачовете си срещу Челси (3 победи, 4 равенства и 4 загуби), ала от друга страна никога не са губили от „сините” у дома. Всъщност в три от последните пет случая, когато двата отбора се срещнаха, напред продължи именно Барселона.

Барса се намира в серия от 12 мача без загуба във всички турнири, като в хода на тези срещи тимът е отбелязал 26 гола и е допуснал само 5. Не е без значение и фактът, че когато тимът играе реванш от евротурнирите у дома, обикновено продължава напред. В последните си 10 елиминационни битки от Шампионската лига, в които те играха ответния сблъсък на „Камп Ноу”, 7 пъти отстраниха опонентите си.

Вярно е обаче и друго – през 2012 година Челси отстрани Барселона от турнира, когато гостуваше във втория мач. Тогава „сините” стигнаха и до първата си титла от Шампионската лига.

За Барселона под въпрос е единствено капитанът Андрес Иниеста, който се възстановява от контузия в бедрото. Решението за неговото участие в мача ще бъде взето часове преди началото на срещата. Треньорът Ернесто Валверде ще го вземе в групата само ако ветеранът е напълно здрав. В същото време Нелсон Семедо и Денис Суарес пропускат сблъсъка заради контузии.

При Челси контузените са халфът Рос Баркли и централният бранител Давид Луис. С тези две изключения мениджърът Антонио Конте може да заложи на оптимален състав.

Байерн Мюнхен - Бешикташ 5:0

източник: Gulliver/Getty Images

Колкото до другия мач тази вечер, феновете на Байерн Мюнхен на пръв поглед няма за какво да се притесняват. Баварците разбиха Бешикташ с 5:0 в първата среща и изглежда сигурен участник в 1/4-финалната фаза. Треньорът на германския шампион Юп Хайнкес обаче предупреди своите футболисти, че не бива в никакъв случай да подценяват турския си опонент. „Изискванията в Шампионската лига са толкова високи. Въпреки своята лидерска позиция в Бундеслигата, ние все още се трудим с голям интензитет, защото можем да подобрим още играта в отбрана, пресата, пасовете и атаките си. Имаме няколко опитни фигури в редиците си. Въпреки победата с 5:0 в първата среща, трябва да стартираме динамично и играчите ми са наясно с този факт”, отчете специалистът.

Всъщност мачът може да се превърне в исторически за Хайнкес. Ако Байерн съумее да спечели в Истанбул, 72-годишният наставник ще стане първият с 11 поредни победи в Шампионската лига.

Трябва да се отбележи факта, че треньорът на турския гранд Шенол Гюнеш даде почивка на голяма част от титулярите си през уикенда, когато тимът победи минимално (1:0) застрашения от изпадане Генчлербирлиги. Въпреки това Бешикташ е изправен пред трудна задача – Байерн вкара цели 28 гола в последните 6 участия в 1/8-финалите на ШЛ. Освен това те не са губили на този етап от турнира от сезон 2010/2011, записвайки серия от 10 победи и 3 ремита.

Бешикташ ще бъде без контузените централни защитници Душко Тошич и Пепе, докато третият такъв Домагой Вида е наказан след червения си картон в първата среща. При Байерн аут от сметките са дългосрочно контузените Кингсли Коман и Мануел Нойер. Корентен Толисо и Хамес Родригес все още са под въпрос заради здравословното си състояние.