Както всяка година, с настъпването на празничните дни около Коледа и Нова година, екипът на Gong.bg ви предлага една бърза ретроспекция на изминалите 12 месеца. Страсти, успехи, падения, триумфи, трагедии и възходи... нека си ги припомним един по един.

Януари, 2013 година вече е част от историята. В спорта през този месец обикновено се раздават различни отличия. Първият месец от 2013 година се запомни с много отличаващи се събития, които се случиха в света на спорта. Специално за България няма как да бъдат забравени поредните скандали в ЦСКА по оста Стойчо Младенов – Георги Илиев – Титан. За „армейците” важи поговорката, както ти тръгне януари, така ще ти бъде през цялата година. През януарския трансферен прозорец бяха финализирани някои много любопитни сделки. В средата на месеца от Байерн „избухнаха” с новината, че Хосеп Гуардиола ще смени Юп Хайнкес. Тогава със сигурност в баварския клуб не са си давали сметка какво ще постигне Хайнкес в края на сезона. Още през януари Григор Димитров си постла добре и загатна, че 2013 година ще бъде силна за него. Българинът игра първия си финал. Още през януари се заговори за връзка между Гришо и Мария Шарапова, която в последствие бе потвърдена. Най-значимото, което обаче се случи през януари в света на спорта и което ще остане с големи букви в учебниците по история на футбола е това, че звездата на Барселона Лионел Меси спечели четвърта Златна топка. Уникално постижение, което не е постигано от нито един друг футболист.

Януари, 2013 година  месецът на Лионел Меси и четвъртата Златна топка

източник: Gulliver/Getty Images, БГНЕС

Лионел Меси и четвъртата Златна топка

Лионел Меси взе за четвърти път Златната топка на ФИФА и с това покори поредния рекорд в историята на футбола. Призът му бе присъден на тържествена галавечер в Цюрих, а за отличието Меси изпревари Кристиано Роналдо и Андрес Иниеста.

Подобно нещо досега никой футболист не бе постигал. По три пъти, най-голямото отличие на ФИФА имат Мишел Платини, Йохан Кройф и Марко ван Бастен. Италианецът Фабио Канаваро връчи наградата на 169-сантиметровия южноамерикански виртуоз, който записва поредния си рекорд на 25-годишна възраст. Меси бе главният претендент за "Златната топка на ФИФА" 2012. През миналата година той се представи впечатляващо, отбеляза 91 гола и счупи дългогодишен рекорд на великия Герд Мюлер, добавяйки към това още 22 асистенции. Освен това Меси стана голмайстор на Примера дивисион с рекордните 50 попадения. Сметката показва, че в рамките на календарната година Лео е бил в основата на 113 гола, един невероятен резултат.

Четвъртата „Златна топка" на Меси е нова глава във футболната история. Досега не се е явявал нито един такъв хегемон. В ерите на Реал, Аякс, Байерн, Ливърпул, Милан през годините най-много лидерите и звездите им успяваха да спечелят по три пъти. Кройф, Платини, Ван Бастен, Бекенбауер, Зидан - големи личности, никога не успяли да стигнат до четвърта топка. Меси го направи в четири поредни години, и то във времена, когато неговата Барса изумява с брилянтния талант на хора като Шави и Иниеста, които печелят невероятни успехи и с националния си отбор.

На 26 години Меси е спечелил повече, отколкото целия национален отбор на Германия например. Или на Бразилия. Сега да се откаже, остава поне в топ 3 на футболистите с най-много медали, титли и отличия в цялата история. Невероятно постижение на един невероятен играч.

Обикновено историята е точен съдник за постигнатото. Меси още е доста млад, за да влиза в историята. Има много път пред себе си.

Януари, 2013 година  месецът на Лионел Меси и четвъртата Златна топка

източник: Gulliver/Getty Images, БГНЕС

Хосеп Гуардиола – новият треньор на Байерн Мюнхен

На 16-и януари в Мюнхен избухна бомба, но не някоя забравена от втората световна война, а световна футболна бомба. Ръководството на Байерн Мюнхен обяви официално, че Хосеп Гуардиола ще поеме отбора. Юп Хайнкес бе обявил своето решение, че ще прекрати треньорската си кариера, а Байерн уцели джакпота, след като се спря точно на Гуардиола. Бившият наставник на Барселона бе пращан в Челси при Роман Абрамович, в Манчестър Сити и къде ли още не, но Байерн надцака всички като в истинска покер игра и прибра наградния фонд.

Пеп предпочете Бундеслигата пред Висшата лига. Гуардиола избра един класически европейски гранд в лицето на Байерн.

Ако Байерн наистина се окаже като Барса, Гуардиола ще си бъде като у дома. Каталунецът прекара първите 18 години от кариерата си на Камп Ноу, влизайки в академията Ла Масия на 13, и е учил занаята от един от най-добрите - легендата на Барса и Холандия, Йохан Кройф. Голямо влияние върху стила на Пеп оказва и друг холандски специалист - Луис ван Гаал с пресиращия и непрекъснато подаващ топката Аякс от средата на 90-те.

Януари, 2013 година  месецът на Лионел Меси и четвъртата Златна топка

източник: Gulliver/Getty Images, БГНЕС

Гуардиола е научил достатъчно от холандските си учители за притежанието на топката и многото пасове, но добавя и личен почерк в работата си – съсредоточава се върху дисциплината и индивидуалните умения. Друг ключов момент от визията на Пеп е вярата му в академията Ла Масия, от която излязоха 7 от титулярните 11 в състава, спечелил Шампионската лига през 2009 г.

Ще може ли да повтори модела в Байерн? Сравненията с Барса ще бъдат неизбежни, но ще се гледат основно трофеите, а не толкова стила на игра или развитието на юношите. Гуардиола спечели 14 за 4 сезона в Барселона, сред които 3 титли в Ла Лига и 2 в Шампионската лига. Някои твърдят, че успехите се дължат не толкова на треньора, колкото на звездния тим, с който разполагаше и най-вече на Лео Меси - след напускането му през май, наследникът му Виланова успя да отвори разлика от 11 точки начело в класирането, а предшественикът му Рийкард също триумфира в Шампионската лига.

ЦСКА, Титан, Георги Илиев, Стойчо Младенов, Миодраг Йешич

Скандали, проблеми и много неясноти съпътстваха цялата година ЦСКА. На „армейците” им тръгна така от януари. Още на 4-и Стойчо Младенов обяви, че напуска треньорския пост в клуба. Скандалът се разрази, след като Стойчо Младенов бе уволнен дисциплинарно от шефовете на ЦСКА. Причината - неявяване на работа на 18,19 и 20 декември и на 2 и 3 януари. На 7-и януари ЦСКА започна зимната си подготовка без треньор. Ден по-късно Миодраг Йешич бе обявен за наследник на Стойчо Младенов.

 

Януарският трансферен прозорец

Януарският трансферен прозорец бе изключително интересен. Галатасарай направи два мегатрансфера, привличайки Уесли Снайдер и Дидие Дрогба. Пари Сен Жермен си направи добра реклама, след като взе Дeйвид Бекъм. Англичанинът завърши футболната си кариера именно във френския клуб. Милан донякъде изненада, след като се подсили с Марио Балотели. Реал Мадрид запали фитила на барута, след като бе принуден да вземе нов вратар, заради контузията на Икер Касияс. „Белия балет” се спря на Диего Лопес, който в последствие измести тотално Икер Касияс и за легендата на Реал Мадрид и до този момент остава второстепенната роля.

Не се мина и без интересни трансфери на български футболисти. Двата най-съществени за периода бяха на Мартин Петров в Еспаньол и преминаването под наем на Станислав Манолев от ПСВ Айндховен във Фулъм.

Григор Димитров

Българският топ тенисист Григор Димитров загатна още през януари, че го очаква много силна година. Гришо спечели първия си турнир едва през ноември в Стокхолм, но още в първия месец на годината българинът стигна до първия си финал в кариерата от турнир на АТР. Димитров игра на финала в Бризбейн срещу Анди Мъри и загуби, но направи така, че всички да говорят за него.

Януари, 2013 година  месецът на Лионел Меси и четвъртата Златна топка

източник: Gulliver/Getty Images, БГНЕС

Освен това още през януари Григор проби в топ 40 на световната ранглиста. В първия месец на 2013 година се заговори за по-сериозна връзка на Григор Димитров с Мария Шарапова. Журналистът от ESPN Дарън Ровел написа на страницата си в социалната мрежа „Twitter“, че Мария Шарапова излиза с българския тенисист Григор Димитров. „Мария Шарапова отново не е на пазара. Получих информация, че тя излиза с българския тенисист, 21-годишния Григор Димитров. Гаджето на Шарапова е №48 в света в момента, но е известен като "Baby Federer“, написа Ровел на страницата си.

Януари, 2013 година  месецът на Лионел Меси и четвъртата Златна топка

източник: Gulliver/Getty Images, БГНЕС

Григор Димитров удари джакпота в любовта, а на тенис корта демонстрира топ класа. Накара световните тенис легенди да признаят уменията и класата му. Сега пред Димитров стоят само върхове, които той трябва да превземе. Остава да видим...