Отборът на Челси ще се стреми да привлече звездата на Байерн Мюнхен Дейвид Алаба като свободен агент през идното лято, което ще остави трансфера на Деклан Райс на заден план. Изглежда малко вероятно Алаба да подпише нов договор с Байерн, след като настоящият му контракт изтича в края на сезона.

Докладите сочат, че Челси е предложил на австрийския национал тригодишен договор, особено, след като той ще може да започне преговори за свой трансфер през януари.

Като се има предвид, че Алаба е способен да действа както в защита, така и в полузащита, въпреки че е предимно лев бек, „сините“ биха могли да се откажат от преследването си на Деклан Райс. Смяташе се, че Лампард е определил звездата на Уест Хям като трансферна цел №1 за януари, но „чуковете“ искат около 80 милиона британски лири за него.

Според „The ​​Telegraph“, Лампард е бил готов да подпише с Томас Партей от Атлетико Мадрид като по-евтина алтернатива на Райс, преди обаче Арсенал да подпише с ганаеца в последния ден от летния трансферен прозорец.

Това показва, че исканите 80 милиона лири от Уест Хем очевидно са проблем пред Челси и би било доста по-изгодно да вземат Алаба безплатно. Футболистът на Байерн ще може да играе и в двете позиции, в които и Райс, като същевременно ще може да осигури и подкрепление за Бен Чилуел на левия бек.

И все пак, ако Челси не може да си позволи да даде 80 милиона паунда през следващата година след тежките разходи миналото лято и финансовите усложнения заради пандемията от коронавируса, Алаба несъмнено ще е по-евтина алтернавита от световна класа.

Защитникът спечели девет титли в Бундеслигата и две Шампионски лиги, като събра над 400 участия и вкара 32 гола за „баварците“.

Интерес към Алаба обаче има още от страна на Манчестър Сити, Пари Сен Жермен, Реал Мадрид Ювентус и Ливърпул.