Българският пилот Никола Цолов приключва този уикенд дебютния си сезон във Формула 3 на легендарната писта „Монца“. След шампионската титла във Формула 4 в Испания през 2022 година, Българския лъв показа този сезон, че има талант, скорост и умения да се състезава срещу най-добрите във Формула 3 и на „Спа” взе първите си точки.

„На Монца определено ще е много различно и интересно. Работих на симулатора миналата и тази седмица и мисля, че подготовката ми се получава добре. Не знам обаче дали ще вали, тъй като доскоро прогнозата даваше дъжд, но сега очакват да е сухо“, заяви Цолов преди началото на състезателния уикенд. 

Никола демонстрира страхотно пилотиране на мокро, но тепърва предстои да разберем дали ще получи възможност за това на „Монца”.

„Харесвам бързи писти, но дългите прави на „Монца” са накъсани от шикани, особено първият шикан отнема страшно много от скоростта. За този уикенд ще използваме аеропакет с ниско притискане, което означава по-нервна кола на спиранията и ускоренията. Надявам се на добро представяне и повече възможности да атакувам челото“, допълни Цолов. 

Състезателният уикенд за пилотите във Формула 3 на „Монца“ стартира в петък в 10:40 часа българско време със свободната тренировка, а в 16:05 е началото на 30-минутната квалификация.

В събота спринтовото състезание е от 10:25 часа, а в неделя основната надпревара започва в 9:15 часа. / БТА