ФИА направи промени при правилата за червен флаг в квалификациите в F2 и F3. Според актуализирания правилник, пилотите от двата поддържащи шампионата ще загубят времената си, ако предизвикат спиране на сесията. Това правило обаче няма да се използва в F1.

Новото допълнение към спортния правилник на F2 и F3 бе добавено съвсем наскоро. Според него, всеки пилот, който бъде сметнат за отговорен за предизвикването на червен флаг по време на квалификационните сесии, ще загуби своето време.

Новото правило за червения флаг е много подобно на това, което вече се прилага в други серии като Индикар. Там ако даден пилот предизвика спиране на сесията по своя вина, той губи последните си две квалификационни обиколки. В IMSA също има подобни правила, които не позволяват на състезателите да правят такива своеволия.

Правилото обаче няма да се прилага в F1. Това се случва на фона на оплакванията на пилоти, които са били потърпевши от грешките на свои колеги. Най-известните случаи са с квалификациите на Шарл Льоклер и Серхио Перес в Монако през 2021 и 2022 г. Тогава двамата претърпяха инциденти в самия край на Q3 и така гарантираха челните си стартови позиции.