Той е само на 13 години, а вече има редица спечелени състезания в България и чужбина. В следващото видео ще Ви запознаем с пилота Любослав Руйков. Той ще вземе участие в картинг академията на Международната автомобилна федерация, която е проправила път на голяма част от звездите във Формула 1.

„Почнах да карам картинг през 2020-а година. В момента имам доста големи спечелени състезания и се надявам да продължа с победите ми“, започна Руйков пред NOVA.

Създадена през 2006-а година академията бързо се утвърждава сред най-интересните и важни състезания за картинг пилоти на възраст между 11 и 14 години.

„Може би най-трудното ниво в целия свят. Всички най-добри пилоти от всякакви държави“, допълни Руйков.

„Хората разбраха, че трябва да му се даде шанс, защото той в момента е на топ ниво и реално те имат нужди от пилоти като него, за да е достатъчно високо нивото в академията. Там организаторът ти дава и двигател, и шаси, абсолютно всичко. Ти може да работиш само и единствено с настройките на шасито и пилота с това колко добре ще се справи на пистата. Всички други фактори са изолирани“, заяви пък механикът и треньор на Любослав – Станислав Каваримов.

Сред предишните победители в академията на ФИА са трикратният шампион във Формула 1 Макс Верстапен, Ландо Норис, Естебан Окон и Джордж Ръсел.

„Всичко е възможно, ако давам 100% и винаги съм концентриран картингът да е добре. Мисля, че имам голям шанс да спечеля“, сподели още 13-годишният пилот.

Цялото интервю с Любослав Руйков може да гледате днес (четвъртък) в предаването „Формула 1 Токшоу“ от 17:30 часа по DIEMA SPORT 3.