Българският пилот във Формула 3 – Никола Цолов, завърши на 21-о място в едно от най-интересните и оспорвани състезания - спринтът от 20 обиколки в Мелбърн.

Цолов стартира 10-и, спечели една позиция в първите завои, но в края на първата обиколка се върна на 10-ото място. От втория тур, когато пилотите получиха право да използват DRS-системите Никола започна да губи позиции – в 4-ата обиколка той вече беше 14-и, в 9-ата – 18-и, а в 10-ата – 23-и. В средата на състезанието темпото на Цолов се стабилизира, като той явно беше един от пилотите, които имаха проблеми с поведението на новите средно твърди сликове, които се използват във Формула 3 от този сезон.

Четирите DRS зони осигуриха поредица от изпреварвания и атаки, както в челото, така и за по-задни позиции, а разликите в колоната бяха заличени заради колата на сигурността, която излезе на пистата в 15-ата обиколка заради инцидента на Тасанапол Интрапувашак и Томи Смит. Австралиецът беше изпреварен на стартфиналната права от Тасанапол и го удари отзад при спирането за първия завой.

След рестарта Никола отстъпи до 23-ото място, но в последните позиции проведе две успешни атаки и завърши 21-и.

Победата в първото състезание в Мелбърн взе норвежкият пилот на Хайтек Мартиниус Стеншорн, за когото това е първи успех във Формула 3, където той влезе като шампион в силния шампионат FRECA. Подиумът допълниха още двама дебютанти във Формула 3 този сезон: Арвид Линдблад и Лорънс ван Хюпен.

Утре (неделя) в 02:05 часа българско време стартира и основното състезание във Формула 3 в Мелбърн, което ще е малко по-дълго - 23 обиколки.