Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов ще стартира този уикенд в нов за него шампионат - Еврокупа-3, като участието му ще бъде само в петия кръг на надпреварата на пистата "Херес".

"Получих покана от един от отборите в Еврокупата да участвам на "Херес" - GRS, след като през зимата записах един състезателен уикенд за тима във Формула Регионал в Близкия изток. Искам да използвам всяка възможност, която се отвори за участие, а Еврокъп-3 е интересен шампионат. На практика това е модифицирана версия на Формула Регионал. Нямам очаквания за класиране, но от тима ми казаха, че очакват от мен постоянни времена и помощ за настройването на колата", каза Цолов.

Шампионатът Еврокупа-3 е нов, стартира този сезон и е една от връзките между Формула 4 и Формула 3. Шампионатът е базиран в Испания и се явява алтернатива на европейската Формула Регионал и Евроформула Оупън. Отборите използват същите коли като във Формула Регионал - Tatuus F3 T-318, но с някои промени по корпуса, като болидите тук са с 25 килограма по-леки от автомобилите във Формула Регионал. Задвижането идва от 1,75-литров турбо двигател на Алфа Ромео с мощност 270 конски сили, като пилотът разполага с опция за допълнителна мощност "Push to Pass", която е 25 конски сили.

През миналата година пистата "Херес" беше една от успешните за Никола Цолов по пътя към титлата му в испанската Формула 4. Той спечели и трите квалификации на трасето в Южна Испания и две от трите надпревари.