Технически проблеми с автомобила дръпнаха назад българския пилот във Формула 3 Никола Цолов, който днес завърши 25-и в основното състезание за Гран при на Унгария в Будапеща от осмия кръг за сезон 2023.

Пилотът на ART Grand Prix стартира 10-и и в първите обиколки вървеше с темпото на лидерите, като в четвъртия тур беше атакуван от Пепе Марти. Българинът успя да отбие 2-3 атаки, но в първия завой след старта испанският пилот на Кампос мина пред него. 

След това се появиха проблемите със спирачките, които започнаха да блокират при почти всяко спиране на Никола Цолов, а оттам и се стигна и до проблеми в работата на гумите, тъй като пистата „Хунгароринг” износва много сериозно средно твърдите сликове във Формула 3. Заради това Цолов не можеше да се отбранява и започна да губи позиции.

Българинът получи и 10 секунди наказание за контакт с друг пилот, след като предните му колела блокираха при спирането за първия завой и той не успя да избегне инцидента.

Състезанието днес беше спечелено от Зак О’Съливан (PREMA Racing), следван от съотборника си Дино Беганович, а на подиума се качи и Франко Колапинто (MP Motorsport).

Начело в класирането при пилотите е Габриел Бортолето (Trident), а Цолов все още няма спечелени точки.

Сезонът във Формула 3 продължава следващия уикенд на „Спа” в Белгия.

Автор: Кремена Младенова/БТА