Сезонът в Европейския картинг шампионат по издръжливост продължава този уикенд с второто издание за годината на "ЕКО 24 часа на България". След като "Пауталия" в Кюстендил беше домакин на откриващата 24-часова надпревара в средата на юни, "Картинг писта Враца - B&S Racing Team" поема щафетата и посреща за първи път "ЕКО 24 часа на България".

180 състезатели от десет нации, разпределени в 35 отбора, ще вземат участие в предстоящото състезание. Голямата звезда в четвъртата надпревара за сезона, организирана от Karting Events Bulgaria, ще бъде българският пилот във Формула 3 Никола Цолов, който ще участва в “ЕКО 24 часа на България” заедно с младия автомобилен и картинг състезател Калоян Върбицалиев.

"Сезонът беше много тежък за нас, но в края му записахме серия от силни резултати, така че се връщам в България в добро настроение. Няма обаче никакво време за почивка. Нивото в ендурънс картинга е страшно високо и съм убеден, че ще трябва да се изпотим много здраво, ако искаме да се борим за победата във Враца", коментира Цолов, който спечели две втори места на пистата "Херес" през изминалия уикенд в Eurocup-3.

Двама от най-силните чужди пилоти в картинг ендурънса ще бъдат съотборници на Цолов и Върбицалиев, които автоматично попадат в групата на фаворитите. Немският тим PF Racing, който спечели последното издание на "ЕКО 24 часа на България", също пристига във Враца с амбиции за първото място.

Снимки: LAP.bg
39 снимки

По традиция и тази година срещу професионалните картинг състезатели ще се изправи и "Отборът на звездите", в който ще вземат участие многократният шампион по мотоциклетизъм на България и Европа Мартин Чой, младата картинг надежда Любослав Руйков в тандем със своя механик - Станислав Каваримов, професионалният тенисист Александър Лазаров, реалити звездата Виктор Стоянов, Михаела Тодорова от "Игри на волята" и автовлогърите Иван Ванов и Дани Рангелов.

Официалният спонсор на шампионата ЕКО също ще има свой отбор. В "Еко и приятели" ще се включат представители на българските медии, като към тях ще се присъедини и победителят от специалната онлайн игра на ЕКО България, която всеки път дава възможност на феновете да се борят за място в най-голямото моторспорт състезание в България.

"ЕКО 24 часа на България" отново ще има и благотворителен характер. Организаторите на надпреварата ще отделят средства, събрани от входните такси, както и ще предоставят лични дарения на тригодишния Тихомир от Михайлово, който е диагностициран с Детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия и се нуждае от нашата подкрепа, за да продължи да се бори.

За поредна година Загорка подкрепя Европейското първенство по картинг за издръжливост в България, като част от инициативите си за безопасно шофиране и отговорна консумация, водени от марката Heineken 0.0 и посланието си „Карай трезво! Когато шофираш, не пий“. Кампанията се фокусира върху това да предоставя винаги отговорен избор на консуматорите, като избират висококачествената безалкохолна алтернатива на пивото, за да се насладят на любимата си напитка по всяко време и при всеки повод.

Стартът на "ЕКО 24 часа на България" ще бъде даден в 12:30 на 30 септември. Финалът е точно 24 часа по-късно в неделя. Може да следите на живо всички надпревари на Karting Events Bulgaria на официалната страница във Facebook.