Покойният велик германски футболист Франц Бекенбауер ще бъде почетен със статуя пред стадиона на Байерн Мюнхен "Алианц Арена", съобщиха от фондация Курт Ландауер.

Фигурата на Бекенбауер, който почина на 7 януари, ще бъде излята от бронз в елегантна поза като диригент на играта върху пиедестал във формата на ромб на баварското знаме.

Фондация Курт Ландауер постави и статуята на Герд Мюлер пред "Алианц Арена". Благодарение на предишния си опит, организацията очаква проектът Бекенбауер да отнеме около 18 месеца.

"Елегантният капитан Франц и неговият приятел Герд Мюлер тогава заедно ще хвърлят сенките си с положително влияние върху днешния ден и за това великата ни клубна история да бъде поднесена на следващите поколения", каза Кристиан Крол от Фондация Курт Ландауер.

Фондацията организира кампания за събиране на дарения от фенове на Байерн и фен клубове за проекта.

Легендата на Германия и на Байерн Мюнхен Бекенбауер спечели безброй титли с клуба и по-късно беше негов президент. Той взе световната титла като играч и като треньор и беше в основата за спечеленото злато от Германия на Мондиал 2006.

Изпълнителният директор на Байерн Ян-Кристиан Дреезен каза в края на януари, че статуя на Бекенбауер ще пасне идеално до мемориала на Мюлер./ БТА