Байерн Мюнхен показа лек спад след разгрома над Порто в Шампионската лига, но все пак намери начин да направи важна стъпка към титлата в Бундеслигата. В мач от 30-ия кръг баварците надиграха трудно гостуващия Херта с 1:0, а при добро развитие на резултатите в утрешните мачове тази победа може да се окаже шампионска. Бастиан Швайнщайгер реализира победния гол в заключителните минути на срещата, в която и Мануел Нойер имаше да прави решително спасяване.

Още в 9-ата минута гостите можеха да открият резултата, като Нико Шулц проби покрай Себастиан Роде отляво и центрира за Валентин Щокер в пеналта. Швейцарецът имаше време да избере къде да шутира, ала в крайна сметка стреля покрай страничната греда.

Байерн отвърна с опасен изстрел, който Томас Мюлер отправи с глава в 14-ата минута. Роде центрира перфектно от фланга, а в изпълнението на неговия съотборник липсваше още мъничко точност.

Херта показа много добра преса по целия терен, която затрудняваше домакините в това да оползотворят по най-добрия начин дългото си владеене на топката. В края на полувремето Роберт Левандовски с мъничко късмет можеше да се озове с топка в крака на добра позиция за обстрел, но контролът изневери на поляка и защитата на гостите се справи.

В 55-ата минута Херта пропиля още един шанс, за който щеше да съжалява много. Генки Харагучи с дълго подаване хвана в крачка защитата на Байерн и изведе Нико Шулц сам срещу Мануел Нойер. 22-годишният играч избра да шутира от около 14 метра, ала стражът на баварците показа огромна класа и спаси вратата си.

Това положение постресна домакините и берлинчани имаха няколко шанса за още добри атаки, които обаче не развиха добре. Впоследствие грандът от Мюнхен натисна сериозно в заключителната част на мача и успя да вземе своето.

В 79-ата минута първо дойде предупреждението, след като Бастиан Швайнщайгер бе оставен да шутира във вътрешността на наказателното поле, а стражът на гостита Саша Бурхерт не реагира добре. В този случай страничната греда при далечния ъгъл се оказа негов добър помощник.

Нищо обаче не можа да му помогне секунди по-късно. Мичел Вайзер направи култов рейд отдясно, като премина покрай четирима противникови играчи, тръгна към аутлинията и извади топката към точката на дузпата. Там Швайнщайгер не показа милост и заби неспасяемо под гредата.

По този начин Байерн събра 76 точки на върха в класирането и четири кръга преди края води с 15 пред втория Волфсбург, който утре гостува на Борусия Мьонхенгладбах. Това означава, че ако утре „вълците“ не спечелят двубоя си, то мюнхенци са сигурен шампион. Дори и тимът на Дитер Хекинг да се наложи над „жребците“, то в следващия кръг и точка ще бъде достатъчна на Байерн за титлата.

Херта от своя страна остава 13-и с 34 точки, като е на 6 точки над 16-ото място, което е равносилно на плейоф за оставане в елита.